U trendu

Ova stvar u kupatilu izgleda čisto, a OPASNA je

Čak i kada nam deluju čisto, prljavije su od najrljavije dela u vašem kupatilu. Saznajte šta kažu stručnjaci, koliko često treba da se pere zavesa za tuš

Koju vrstu zavese za tuš imate – pamučnu, plastificiranu, svilenu…? Od toga zavisi koliko često treba da je perete jer, kako stručnjaci ističu, ovaj predmet je prljaviji i ima više bakterija čak i od WC šolje.
Nedavno istraživanje koje je sprovelo „Safe Home“ pokazalo da kad je reč o broju klica u kupatilu, zavesa za tuš ih ima najviše. Da, čak i više od WC-a. Zbog toga stručnjaci kažu da ovaj predmet treba da perete jednom mesečno.

„Preporučio bih vam da perete zavesu za tuš bar jednom mesečno. U najgorem slučaju, na svaka tri meseca“, kaže Dejvid Šel, stručnjak za uređenje doma i osnivač „Tradesmen Costs“.

Istina, naslage sapuna na dnu zavese izgledaju ružno i neuredno, ali to nije jedini razlog zašto morate redovno da ih perete. Prema Dejvidu Kjuziku, stručnjaku iz „House Method-a“, zanemarivanje ovog ključnog elementa kupatila može da izazove pojavu buđi i da vam ugrozi zdravlje.

Najbolji način da ih temeljno operete jeste u mašini za veš, a izaberite nežan ciklus sa toplom, ne vrelom vodom i bez ili sa najmanjom centrifugom. Zavese od tkanine možete da sušite na mlakom grejnom telu, dok plastične ili PVC treba da se suše na vazduhu.

Šel kaže i da ako primetite tragove buđi na zavesama, odmah ih bacite, kaoo i da je najbolje da ih menjate na svakih šest meseci kako biste bili sigurni da niste izloženi bakterijama i bacilima.

Koliko često treba koja vrsta zavese da se pere?

Pamuk

Prema Džil Sandi, stručnjaku za renoviranje doma, pamučne zavese bi trebalo da se češće peru jer, „ne samo da su od materijala koji se najlakše pere“, već su i najsklonije da se na njima pojavi buđ i stvore naslage sapuna.

Plastika

Plastične zavese za tuširanje treba prati najmanje jednom mesečno ili čak dva puta mesečno, kaže Šel. Greška koju mnogi prave, pa ih ne čiste toliko često, jeste što one ne upijaju mirise, pa stvaraju lažan utisak da su čiste.

Svila

Ove zavese ne moraju isuviše često da se peru, jer se materijal može da se oštetiti. Na svaka tri meseca je preporuka.

PVC

Ove zavese su vodootporne, što znači da imaju „manje šanse da upiju vlagu i bilo kakve tragove buđi“. Perite ih na svaka tri do četiri meseca, tako će biti čiste i bezbedne po vaše zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar