U trendu

Ovaj trik ‘čini čuda’ za uklanjanje buđi iz kupatila: Potrebna je samo jedna sitnica

Kupatilo pruža savršeno vlažno okruženje za razvoj spora plesni. Kristina, TikTokerka koja važi za ekspertkinju za čišćenje i majka dvoje dece, koja deli kućne trikove na stranici @cleanwithvania, podelila je zgodan način za smanjenje pojave plesni koja se može pojaviti na brtvilu oko kadi i tuševa. Objavila je video u kojem je pokazala svoj jednostavan proces za koji kaže da posao obavlja za samo “15 minuta”, prenosi Express.

@cleanwithvania

Removing Mould From My Bathroom #mouldandmildew #mouldremoval #mouldremovingspray #cleantok #cleaningtiktok #clean #mould #mildew #cleaninghacks #fyp

♬ Bad (feat. Aitch) – Pa Salieu

“Rešimo se ove plesni”, rekla je. Da bi to učinila, Kristina je upotrebila sprej za uklanjanje plesni i dovoljno tufera da prekrije plesniva područja. Poprskala je spore plesni sprejom i ostavila da odstoji “15 minuta” pre nego što je pokrila područje vatom.

Zatim je stavila poslednji sloj sredstva na sam tufer, a potom uklonila tufere i prebrisala površinu. Na kraju je potrebno temeljno isprati područje kako biste se rešili ostataka spreja protiv plesni.

Njeni pratioci su brzo oduševljeno komentarisali njen trik, a mnogi su rekli da je to njihova nova metoda za rešavanje plesni u kupatilima.

Međutim, pre nego što se pokušate uhvatiti u koštac s mrljama plesni u vašem domu, morate preduzeti određene sigurnosne mere. Svakako se zaštitite od spora naočarama, dugim gumenim rukavicama i maskom koja pokriva nos i usta. Takođe bi trebalo da otvorite sve prozore radi provetravanja i držati zatvorena vrata kako biste sprečili širenje spora u druge delove vašeg doma.

Preporučuje se uklanjanje plesni samo ako je uzrokovana kondenzacijom i pokriva površinu manju od jednog kvadratnog metra. Ako je plesan uzrokovana problemima kao što su kanalizacija ili kontaminirana voda, treba da kontaktirate stručnjaka.

Nakupljanje plesni može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a problemi s disanjem su najverovatnije od njih. Zdravstveni rizici povezani s plesni uključuju alergijske reakcije, kao što su kijanje, curenje nosa, crvene oči i osip na koži. To naročito dolazi do izražaja ako dodirnete ili udahnete spore, što može dovesti do napada astme.

Deca i starije osobe posebno su osetljivi na bolesti koje dolaze zbog kontakta s plesni, kao i oni koji imaju kožne ili respiratorne probleme.

Kako se rešiti plesni sirćetom

Neki gledaoci ovog trika predlažu sirće kao jedan od najboljih načina da se rešite plesni u kupatilu. Korisnica TikToka po imenu Megi En je napisala: “Sirće je jedino efikasno sredstvo za čišćenje plesni, razredite ga vodom i poprskajte, ostavite nekoliko sati, obrišite vrućom krpom.”

Pokazalo se da postoji neka nauka iza predloga, ali samo za određene vrste plesni.

Stručnjaci iz Healthlinea objasnili su: “Alkoholno sirće za domaćinstvo obično sadrži oko pet do osam posto sirćetne kiseline. Sirćetna kiselina je umereno jaka kiselina s pH od oko 2,5 koja može da poremeti rast širokog spektra gljivica i drugih mikroorganizama.”

U studiji iz 2015. godine istraživači su otkrili da je sirće od četiri do 4,2 posto sirćetne kiseline efikasno u lečenju Penicillium chrysogenum, ali ne i Aspergillus fumigatus. Obe su uobičajene plesni u domaćinstvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar