U trendu

Ove namirnice trebalo bi čuvati u frižideru, a to retko ko radi

Što se tiče čuvanja namirnica, moramo uzeti u obzir puno stvari kako bi hrana bila što duže sveža, bezbedna i ukusna. Pogrešni uslovi mogu dovesti do neprijatnih posledica, poput kvarenja, buđi, pa čak i zaraze. Svi znamo koliko je važno stvari poput mleka čuvati u frižideru, ali mnogo više proizvoda može imati koristi ako se drže na hladnom, piše Bright Side.

Brašno

Ova namirnica mora se čuvati na hladnom i tamnom mestu, u hermetički zatvorenoj posudi. Na taj je način proizvod zaštićen i duže ostaje svež. Zapravo, brašno koje ste otvorili možete u frižideru čuvati do 12 meseci, dok na sobnoj temperaturi može trajati samo 6 do 8 meseci.

Sušeno voće i povrće

Sušeno voće i povrće se može čuvati u ormaru duže vreme, do 6 meseci. Međutim, bezbedno je samo dok ostaje neotvoreno. Nakon što se to dogodi, najbolje je držati takvu hranu u frižideru jer joj se rok trajanja može smanjiti na jedan mesec.

Pečeni proizvodi

Iako se ne preporučuje čuvanje hleba u frižideru, proizvodi poput lepinja, kiflica i ostalog mogu biti u frižideru nešto duže nego što bi to bilo u ostavi. Takođe, čuvanje otvorenog pakovanja tortilja u frižideru omogućuje im da ostanu sveže do 3 meseca.

Jabuke

Ovo voće ostaće sveže i hrskavo ceo mesec kad se čuva u kesi otpornoj na vlagu u frižideru. Savetuje se izbegavanje pranja jabuka pre čuvanja jer bi to moglo uzrokovati kvarenje.

Agrumi

Narandže, klementine, grejp i drugo agrume možemo čuvati oko 2-3 nedelje u frižideru i samo oko 10 dana na sobnoj temperaturi. Nema potrebe stavljati voće u posudu ili plastičnu kesu – bolje je ako vazduh cirkuliše.

Orašasti plodovi

Nakon što otvorimo kesicu orašastih plodova, najbolje je staviti ih u hermetički zatvorenu posudu u frižider kako bi sačuvali vlagu; na taj način orašasti plodovi duže ostaju sveži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.