U trendu

Ove površine NI SLUČAJNO ne čistite sirćetom, uništićete ih skroz

Sirće mnogi od nas koriste da bi skinuli sa raznih površina tvrdokorne mrlje, ali budite oprezni.

Evo za šta ga sve ne bi trebalo koristiti:

Čvrsti drveni podovi

Premda neki umisle da sirće ne bi trebalo da ostavi trag na drvetu, mnogi kažu da razređeno sirće ne bi smelo da se koristi za čišćenje drvenih podova jer kiselina može da nagrize završnu obradu. Zato pod radije prebrišite vlažnom (ne mokrom) krpom i sredstvom za čišćenje drvenih površina.

Kamene i keramičke pločice

Sirće i limun mogu da oštete sve vrste kamenih i keramičkih površina pa ih treba izbegavati, a umesto tih kiselih sredstava koristite deterdžent namenjen čišćenju takvih materijala.

Mrlje od jaja

Možda zvučati čudno, ali sirće je poslednja stvar s kojom bi trebalo da tretirate mrlje od jaja, jer kiselina iz sirćeta može da pokrene proces koagulacije jaja: prelazak iz tečne u čvrstu stvar, što će vam ozbiljno otežati posao.

Umesto nanošenja sirćeta, krute ostatke jaja uklonite s površine nožem ili kašikom. U dve šolje tople vode sipajte dve kašike deterdženta za pranje sudova i belom krpicom ili mekanom stranom sunđera prebrišite sluzavi trag od jaja; nežno tapkajte dok mrlja ne nestane.

Pegla

Možda ćete doći u iskušenje da sa sirćetom očistite dno pegle i male rupice u kojima se nakuplja kamenac, ali za njeno čišćenje radije sledite uputstva proizvođača.

Tvrdokorne mrlje

Samo sirće verovatno neće očistiti mrlje koje se teško skidaju, poput fleka od mastila, trave ili vina. Možda će vam biti potrebno nešto više od sirćetnog rastvora za čišćenje. Za njih pre pranja površine upotrebite neko od kupovnih sredstava kojima se tretiraju takve mrlje.

Mramor i granit

Slično kao i drvo, sirće može da uništi i nagrize mramor i granit, pa čak i da skine boju s njihove glatke površine. Za čišćenje mramornih i granitnih pultova i drugih površina radije koristite blagi deterdžent za sudove razređen u toploj vodi,

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.