U trendu

Ovo su najlepše sobne biljke za koje vam ne treba zemlja već samo – voda

Poznato je da nijedna biljka ne može da preživi bez vode i svetlosti, ali ne znaju svi da postoje biljke koje mogu da žive bez zemlje i kojima je za uzgoj potrebna samo vodu. Reč je o takozvanim hidroponskim biljkama koje se uzgajaju hidroponikom; metodom koja u odnosu na obrađivanje zemlje ima brojne prednosti i za koju je potrebno savladati samo nekoliko jednostavnih pravila.

Mnoge biljke koje se uzgajaju ne treba ni pokušati da se stavljaju u zemlju jer u njoj neće rasti, pa se preporučuje staviti ih u mali, može i improvizovani, terarijum, s peskom ili kamenjem. Osim držanja u terarijumu, možete ih i zakačiti ili položiti na neki deo nameštaja.

Takve biljke uglavnom nije potrebno ni zalivati, već samo poprskati vodom, a one će vam same pokazati koliko često. Naime, kada im nedostaje vlage, vrhovi listova počnu da im se uvijaju i poprime smeđkastu boju. Zato ih je u prostorijama sa suvim zrakom uglavnom dovoljno prskati jednom u pet dana; dok ih u jako vlažnim prostorijama treba prskati jednom u desetak dana.

Šta je potrebno za uzgoj biljaka u vodi?

Svetlost

Svetlost je neophodna za fotosintezu i biljka ne može preživeti bez prave količine svetla, a biljke koje rastu u vodi, baš kao i one iz zemlje, zahtevaju različite količine svetla, pa je za svaku vrstu koju uzgajate najbolje proveriti šta joj tačno odgovara.

Izbor prave posude

Svaka vodonepropusna posuda će poslužiti, a većina se ljudi zbog vidljivog korenja odluči za staklene. Ipak, ako vas brine pojava algi zbog izlaganja svetlu i stajaćoj vodi, upotrebite neprozirnu (plastičnu, staklenu ili keramičku) teglu. Kako biste sprečili rast algi možete u teglu dodati i prstohvat uglja u prahu ili nekoliko komadića drvenog uglja, a izbegavajte i metalne posude koje zbog vode korodiraju.

Đubrivo

Iako će se ove biljke ukoreniti u običnoj vodi, s vremenom će im biti potrebna hrana, ali glavnom zahtevaju ‘lakše’ đubrivo od biljki koje rastu u zemlji, pa ga razredite; koliko tačno zavisi od biljke i vrste đubriva koju koristite.

Voda za hidroponske sobne biljke

Najbolja je nehlorisana voda, a možete koristiti vodu iz slavine koja je preko noći stajala na sobnoj temperaturi. Većii biljaka je potrebno samo jednom mesečno promeniti vodu, ali to opet zavisi od posude u kojoj je držite, biljci i količini sunčeve svetlosti koju dobija. S vremenom će voda ispariti iz posude, pa je jednom nedeljno nadoknadite i potpuno promenite kad počne da se muti.

Evo 5 najpoznatijih vodenih biljaka

1. Dečje suze ili Kućna sreća (Baby tears)

Dečje suze (Soleirolia soleirolii) je tropska trajnica koja stvara bezbroj sitnih listova koji je čine posebnom jer stvaraju gustu ‘prostirku’ Ova biljka dobar je izbor za sve početnike, ali iako uspeva pri slabom osvetljenju, zahteva redovnu pažnju. Posebno je popularna kao sobna biljka u terarijumu.

2. Srećni bambus (Lucky bamboo)

Ovo je jedna od najjednostavnijih biljaka za kućno održavanje, potrebno joj je malo brige i jako malo vode i malo sunca, a ona će vam, prema Feng šuiju, doneti sreću, posebno ako se dobije kao poklon. Naime, prema Feng šuiju, Srećni bambus dovodi prirodne elemente; vodu, zemlju, vatru i drvo; u ravnotežu, a veruje se i da je idealan primer biljke iz vode. Čak i ako se loše brinete o svom srećnom bambusu, on će verovatno dugo živeti.

3. Zlatni puzavac

Ova penjačica nije preterano otporna na hladnoću, a najbolje je držati na svetlom mjestu, ali ne na direktnom suncu. Što je više svetla, listovi će joj biti svetlije boje.

4. Filodendron

Poreklom iz tropskog dela Amerike, filodendron je uz fikus kod nas jedna od najpopularnijih sobnih biljaka.. Može rasti u zemlji i u vodi, a u svom prirodnom staništu raste uz drveće. Penje se pomoću debelog vazdušnog korenja koje ne samo da pomaže biljci da raste uz stablo, već joj služi i za snabdevanje vodom i hranjivim materijama.

5. Coleus ili ukrasna kopriva

Prilično izdržljiva biljka jednostavna za uzgoj koja podnosi sve tipove osvetljenja, pa jednako dobro uspeva posađena u dubokoj senci i na jako osvetljenom mestu, ali valja uzeti u obzir da je boja lišća izraženija ako se uzgaja na senovitom mestu. Iako se smatra da joj je životni vek dugačak godinu dana, uklanjanjem cvetnih mladica ga možete produžiti na nekoliko sezona, piše Real Simple.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar