U trendu

Posle pranja veš vam je grub na dodir i teško se pegla? Evo u čemu grešite

Mnogi kada peru veš, prave veliku grešku misleći da će, ako u mašinu za pranje stave više praška, veš će biti mirišljaviji i čistiji, ali zapravo nije tako. Štaviše, višak praška oštećuje vašu mašinu, a veš čini grubim. Ne samo da odmažete mašini i svom rublju, već možete izazvati i neke zdravstvene probleme. Naime, ako prašak nije dobro ispran, to može dovesti do iritacije kože, ili alergije, piše B92.

Ako veš, nakon što ga izvadite iz mašine, bude krut i grub na dodir, to znači da apsolutno koristite više deterdženta nego što je potrebno. S rublja ćete skinuti prljavštinu, ali će se tkanina brže i lakše uništavati, boja će nestajati, a odeća će postati neudobna za nošenje. Pritom, možete dobiti i alergijsku infekciju.

Ako u mašinu za pranje veša budete stavljali više praška, stvoriće se višak pene, a veš će se zalepiti jedan za drugi i neće moći da se dobro ispere. Pritom, tragovi praška će biti vidljivi na odeći. Uz sve to rizikujete i da vam se mašina pokvari, jer se višak stvrdnutog praškastog deterdženta teško rastapa pa će samim tim teže izaći iz mašine.

Takođe može se dogoditi da se komadići praška nakupe u odvodnom crevu i da ga začepe. Zato je jako važno da obratite pažnju na to koliko praška stavljate. Recimo, za prosečnu mašinu od osam kilograma veša (ako veš nije previše prljav) dovoljne su dve kašike praška. U slučaju da rublje perete na ruke, biće vam potrebno mnogo manje.

Sve zavisi i od kvaliteta deterdženta koji koristite, jer koncentrati imaju jaču moć pranja i uglavnom su duplo jači u odnosu na običan prašak, što znači da je potrebno staviti ga duplo manje nego što biste to napravili u slučaju da koristite običan deterdžent.

Kako ukloniti višak deterdženta?

Kako bi se izbegle iritacije na koži, potrebno je skinuti višak praška koji je ostao na rublju. Potopite veš u vodu u koji ste dodali i šoljicu sirćeta (pomoći će da se višak deterdženta brže i lakše skine s rublja), a zatim vidljive tragove praška istrljajte i rublje ostavite sat vremena u ovom rastvoru. Nakon toga, ubacite ga u bubanj mašine za veš i uključite samo ispiranje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar