U trendu

Sjaj koji ne prolazi: Kako da održavate kožni nameštaj

Ne koristite jake hemikalije

Kožni nameštaj je zaista prelep i elegantan, a prostoru u kom se nalazi, daje neverovatno prefinjen i moderan izgled.

Ukoliko je u oitanju kvalitetna koža, uz odgovarajuću negu, ovaj nameštaj može da traje decenijama, a na vama je da vodite računa o njemu na pravi način, kako bi njegov sjaj trajao što duže.

Džon Mahdesian, valsnik firme “Madame Paulette” koja se bavi hemijskim čišćenjem, da je za Real Simple nekoliko saveta za čišćenje i održavanje kožnog nameštaja.

Pre svega, Mandesian savetuje da se kožni nameštaj ne drži na osunčanom mestu, kako ne bi izgubio boju. Prema njegovim rečima, važno je i jednom mesečno nanositi sprej koji štiti kožu od štetnih uticaja okoline.

Što se tiče čišćenja, Mandeshaim savetuje da ga obavaljte jednom u 6 meseci, ako je u pitanju svetlija koža. Kada se radi o tamnijem nameštaju, dovoljno je da ga temeljno čistite jednom u godinu dana.

Počnite tako što ćete usisati kožni kauč, kako biste se ešili mrvica. Posebnu pažnju obratite na prevoje i uglove, gde mrvice mogu da se zavuku. Nakon toga obrišite prašinu kako biste uklonili zaostalu prljavštinu. Srećom, kožni kauč ne upija vlagu tako lako kao tapacirani sofa, pa ga je lakše očistiti mokrom krpom.

Ipak, to ne znači da kožni nameštaj treba prati sa velikom količinom vode i hemikalija. Za uklanjanje mrlja, dovoljan vam je tečni sapun za ruke, pomešan sa vodom i krpa koju ćete nakvasiti i dobro iscediti.

Utapkajte ili trljajte u malim krugovima oko mrlje dok se ne izgladi. Nemojte trljati napred-nazad, jer to uzrokuje više habanja i šteti površini kože. Ukoliko je u pitanju mrlja od masnoće, koristite suvu krpu i malo sode bikarbone da je upije.

Potrebno je i da ga osušite, odnosno da suvom krpom pređete preko brisanih površina, kako biste uklonili višak vlage.

Sredstva za čišćenje kože mogu da vam pomognu u razbijanju prljavštine i mrlja. Neki proizvodi su “2 u 1” i sadrže i sredstvo za čišćenje i premaz koji daje lep sjaj koži. Mandesian preporučuje da sredstvo naprskate na krpu, a ne direktno na nameštaj, kako na njemu ne bi ostali tragovi prskanja.

Nakon što ste očistili, obavezno obrišite višak sredstva za čišćenje pre nego što načinite poslednji korak. Uzmite svoj omiljeni balzam ili sredstvo za zaštitu i sjaj kože i na čistu krpu annesite malu količinu. Regeneratori su odlični jer sadrže zdrava ulja koja će učiniti da vaš nameštaj izgledao sveže. Pored toga, daju i lep miris.

Potrebno je da sredstvo odstoji oko sat vremena. Veoma je važno da se osuši, kako ne bi ostavljalo tragove na vašoj odeći kada sednete.

Nemojte da koristite jake hemikalije poput alkohola ili laka za cipele, koji nisu namenjeni za kožni nameštaj, jer mogu da ga oštete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar