U trendu

Spavate li sa upaljenom klimom: Stručnjaci upozoravaju na ovu naviku

Visoke temperature traju već danima i svaki izlazak iz kuće, ne samo da je naporan, već je i rizičan po zdravlje. Maltene je nemoguće napraviti jedan korak bez da se kompletno preznojite, a tuširanje od po nekoliko puta dnevno se podrazumeva.

I sigurni smo da, baš kao i većina, tako i vi jedva čekate da uđete u rashlađenu prostoriju, a klimu, verovatno, koristite i kod kuće i na poslu.

Da stvar bude gora, čak ni noću temperatura nije mnogo niža u odnosu na onu dnevnu, pa tako mnogi ostavljaju uključene klima-uređaje i dok spavaju. Međutim, postavlja se pitanje da li to može da ima negativan uticaj na zdravlje.

Stručnjak Mark Redik koji je i jedan od autora knjige „Sleep Advisor“, kaže da korišćenje klima-uređaja baš i nije najbolja moguća opcija dok spavamo. Prema njegovim rečima, to može da bude loše za one ljude koji pate od astme, a ovo se odnosi i na korištenje ventilatora za vreme spavanja, prenosi Avaz.

– Mnogim ljudima ventilator, posebno onaj na plafonu, pomaže da zaspu, ali to uopšte nije dobro jer može da izazove alergijski napad i suvoću očiju – kaže on.

Ovo, naravno, važi i za korišćenje klima-uređaja tokom noći, pa je Markov savet da pre spavanja dobro rashladite prostoriju, a da zatim klimu isključite, ili da je ostavite isključenu u drugoj prostoriji.

Stručnjak podseća da, pored alergijskih napada i problema sa suvim očima i sluzokožom nosa, mogu da se jave i drugi problemi, kao što su ukočenost i bol u leđima.

Naravno, važno je i da redovno čistite klima-uređaje i ventilatore, a jedna od stvari na koju ovaj stručnjak upozorava jeste i suva koža kao posledica konstantnog korišćenja klime.

– Kada taj vazduh duva na vas dugo i često, koža se suši. Losion i kreme će pomoći, ali ne ako ovo postane navika tokom celog leta – objasnio je on.

Umesto klima-uređaja i ventilatora, stručnjaci savetuju sledeće:

– Namestite roletne, navucite zavese, ali gledajte da imate neke obojene, jer će tamne boje privući toplotu. Tuširajte se često i hidrirajte se hladnom vodom. Izbegavajte alkohol, kofein i napitke s visokom koncentracijom šećera – savet je stručnjaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar