U trendu

Truju nas: Ako imate ovakve zavese, ODMAH ih bacite

I ne znate koliko su štetne

Određena vrsta tkanina nikako ne bi trebalo da bude dugo izložena suncu.

Ako niste znali, zavese koje imate u domu veoma lako mogu da se pretvore u veliki rizik po zdravlje!
Ako vaš stan ima prozore okrenute prema sunčanoj strani, onda verovatno imate teške drapere i tamne zavese. Oni se štite da se sunce i vrelina usele u vaš dom.

Međutim, u nekim slučajevima ove zavese mogu da se od korisnih predmeta pretvore u veoma opasne koje uzrokuju zdravstvene probleme. Ovo se dešava kada su umesto od prirodnih i kvalitetnih tkanina, napravljene od jeftinih sintetičkih materijala.

Koje zavese su opasne?

Jeftine poliesterske zavese i teški tamni draperi, koje su idealne kada prostorija treba da se zatamni, mogu da budu veoma opasne.

Postoji čitav niz tkanina koje kada se zagrevaju, ispuštaju  otrovne materije. Na primer, u proizvodnji nekih tamnih zavesa, njihova površina, ona koju treba okrenuti prema prozoru, prekrivena je PVC plastikom. Kada se ovaj materijal dobro zagreje, može da osloboditi toksična jedinjenja poput polivinil hlorida i formaldehida (jedinjenja koja se primenjuju u industriji plastičnih masa), koja mogu da oksidišu na u vazduhu unutar stana i štetna su kada se udišu. Isto se odnosi i na poliesterske zavese.

Kako izbeći opasnost?

Ako već imate takve zavese, pokušajte da smanjite njihovo izlaganje suncu. Na taj način ćete sprečiti da kada se ove tkanine zagreju, da oslobađaju opasne isparljive materije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.