U trendu

Veruje se da ova biljka donosi blagoslov i mnogo novca osobi koja je gaji, zato je što pre unesite u dom

Đavolji bršljan (zlatna puzavica) je veoma dekorativna biljka, a smatra se da donosi prelepu energiju u dom koja privlači novac, sreću i zdravlje.

Ovo je verovatno jedna od najlakših kućnih biljaka za uzgoj, čak i ako ste neko ko zaboravlja da dovoljno često zaliva svoje biljke. Osim toga, jedna je od najomiljenijih, jer se veruje da donosi u dom besprekorno zdravlje i ogromne količine novca.

Poreklom je sa Solomonovih ostrva u južnom Pacifiku, ima šiljaste zelene listove u obliku srca koji su ponekad prošarani belim, žutim ili bledozelenim prugama.

Penjačica je, listovi su ovalni, ušiljeni, jarko zelene boje s izraženim belim mrljicama, što zavisi od stepena svetlosti koju prima. Prirodno je poreklom iz zemalja dalekog Istoka – Japana, Kine, Indije i Australije, gde može narasti preko 20 metara.

Zlatna puzavica se može saditi u zatvorenom prostoru tokom cele godine i brzo će rasti, često dodajući između 30 i 45 cm dužine mesečno. Imajte na umu da je ova biljka toksična za kućne ljubimce.

Kako se gaji?

Zlatna puzavica ili zlatni brsljan se ne kači za rešetke i lestvice sama (kao što bi bršljan mogao), ali se mogu postaviti na podupirače kako bi dale izgled upredenih biljaka. Kao sobne biljke, uobičajeno je videti da primerci zlatne puzavice narastu i do 9 metara, iako se većina drži na mnogo kraćoj i urednijoj dužini. Ako odlučite da pustite da vaša zlatna puzavica preraste u dugačku lozu, može se pričvrstiti na kuke da se kreće duž zidova i preko prozorskih okvira. Loze koje su ostavljene da rastu same mogu se jako zapetljati, pa ih s vremena na vreme olabavite da ne bi postale zapetljani nered.

Iako zlatni puzavac voli jarko, indirektno svetlo, može da uspe i u oblastima sa slabom osvetljenošću ili onima koje imaju samo fluorescentno osvetljenje, što je čini odličnom opcijom za kancelarije i druge prostore na kojima nema dovoljno svetlosti.

Smanjuje koncentraciju štetnih materija u zatvorenim prostorima, a prema narodnom verovanju donosi sreću, novac i dobro zdravlje onima koji je gaje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar