U trendu

Voće i povrće će dugo, dugo trajati, samo ako ovo uradite, nije teško, a korisno je

Voće i povrće nakon izvesnog vremena smekša i truli. Kako da mu produžite rok trajanja i tako uštedite novac? Evo nekoliko dobrih saveta.

Ne perite ga pre odlaganja
Možda če zvučati neobično, ali je zapravo bolje da se voće i povrće ne pere pre nego što se stavi u frižider ili špajz. Ako je nešto prljavo, samo obrišite suvom krpom.

Ne stavljajte ga uvek u frižider
Paprike, krastavac i paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi. Paprike gube elastičnost ako se čuvaju u frižideru, a krastavci i paradajz mogu da postanu „ljigavi“. Voće i povrće ne treba čuvati u frižideru dok ne sazri. U suprotnom, istruliće mnogo brže.

Važno je suvo okruženje
Vlaga samo ubrzava da se voće i povrće ubuđa. Dobar trik za sprečavanje toga je da se na dno posude postavi papirni ubrus – on će apsorbovati višak vlage i sprečiti truljenje.

Skladištite seckano voće i povrće
Sveže iseckano ili oljušteno povrće, kao što su šargarepe i celer, možete dosta dugo da čuvate u frižideru. Da biste to uradili, potrebno je da ih stavite u posudu sa malom količinom vode.

Neke namirnice ne valja držati jedne pored drugih
Određene vrste voća i povrća počinju aktivno da ispuštaju etilen nakon što sazre. Ovo uključuje banane, kajsije, dinje, kruške, šljive, mango i paradajz. Druge vrste su osetljive na etilen, uključujući jabuke, patlidžan, lubenice, krompir, bundevu, šargarepu, brokoli. Ako se stave blizu prve grupe namirnica, počinju brzo da trunu, tako da je najbolje da ove dve grupe čuvate odvojeno jedne od drugih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar