U trendu

Zaljubićete se na prvi pogled: Ove biljke tako predivno izgledaju kao da su sa druge planete

Biljke koje zaustavljaju dah

Svi volimo cveće i prirodu i čini se da većina ljudi ima bar nekoliko saksija na svojim stolovima ili na prozoru. Jedna od najpopularnijih sobnih biljaka je kaktus, ali različite vrste palmi i paprati su takođe prilično česte i lako ih je prepoznati.

Postoje određene kućne biljke koje su toliko neobične da je nemoguće odvojiti pogled sa njih.

Jade vine
Jade biljke, pre svega, poznate su po svojim cvetovima, koji su obojeni azurnim, smaragdno-plavosasto zelenim tonovima. Najviše je zastupljena u tropima: šumama Filipina i Havajima.

Kalanchoe daigremontiana
Zbog glikozida koji sadrži svi delovi biljke otrovni su za decu i kućne ljubimce. Prirodno raste na Madagaskaru i razmnožava se malim biljčicama koje joj rastu na listovima.

Camellia japonica
Kamelija ili japanska ruža se smatra najstarijom kultivisanom biljkom, a njeno poreklo se vezuje za zemlje istočne Azije – Japan, Kinu i Koreju. Na naš kontinent je dospela iz Japana pre oko 300 godina kada su je Evropljani doneli kao sirovinu za proizvodnju čaja.

Beschorneria
Poreklom  je iz šumovitih područja Meksika, zbog čega je stekla narodni naziv meksički ljiljan.

Cephalanthus occidentalis
Poznata je po više alternativnih imena, uključujući vrbu gumba, jezerce, močvarno drvo ili drva gumba. Karakterišu je zanimljivi letnji cvetovi, koji izgledaju poput šiljastih kuglica za ping pong.

Corydalis
U narodu je poznata pod nazivom mlađa. Uzgajaju se kao ukrasne biljke a boja cveta zavisi od vrste, može biti žuta, bela, roza ili plava.

Dicentra
Potiče iz Azije a kod nas je zovu devojačko srce zbog srcolikog izgleda cveta.

Tillandsia
Tilandsije su vrlo otporne i traže mnogo manje pažnje od ostalih sobnih biljaka. Čak i ako nađete primerke koji nisu dovoljno zalivani, svaki se može oporaviti pod uslovom da na biljci ima zelenih delova.

Fanfare Blaze
Fanfare Blaze (pokrivač) je grmolika biljka s vatreno narandžastocrvenim cvetovima, visine do 2,5 cm. Zahteva puno sunca i uspeva na stenovitim ili peščanim mestima. Iako je tolerantna na suvo zemljište, preferira vlažno tlo i dobru drenažu.

Salmon star Lupine
Lupine su biljke umereno tople klime, iako se mogu uzgajati i u hladnijim severnim predelima. Koristi se već 4000 godina kao stočna hrana i kao zeleno đubrivo zato što ima sposobnost da popravlja plodnost zemljišta.

(Zadovoljna.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)