U trendu

Zaštitite drvo od propadanja

Već smo govorili o bojenju i lakiranju drvenih površina i spominjali brusne papire za obradu drveta. Drvo je veoma čest građevinski materijal. Ako se stručno ugradi i zaštiti od spoljnih uticaja i štetočina, a nakon ugradnje i redovno održava, može da bude prilično trajno.

Ne koristi se svako drvo za svaku namenu. Pored toga, trajnost drveta će umnogome zavisiti od klase, vrste i namene za koju se ono koristi. Praktično, sa zaštitom drveta počinjete još dok birate određenu vrstu za određenu namenu.

Svako drvo bilo koje klase podložno je napadu štetočina i bolesti (gljivice, na primer) ukoliko vlaga u njemu prelazi 20%. Za drvo u takvim uslovima preporučuje se dodatna fizička zaštita (lakiranje ili bojenje) i zaštita hemijskim sredstvima.

Sunčeva svetlost takođe utiče na promene na drvetu – pod uticajem UV zraka ono posivi. Ako više volite boju svežeg drveta, u prodavnicama boja i lakova možete pronaći veoma velik izbor zaštitnih premaza za drvo koji su otporni na vremenske uslove i ultraljubičasto zračenje a pri tom su i transparentni.

U mogućnosti ste takođe da birate i da li želite transparentne zaštitne preparate ili sredstva u boji; to nije samo pitanje ukusa pošto bojenje dodatno poboljšava zaštitu od UV zračenja. Neke od ovih boja štite drvo i od truljenja i gljivica.

Drvo se može zaštititi i preventivno. Impregnacijom se drvo, koje po svojoj prirodi ne sadrži zaštitne supstance, štiti od neželjenih uticaja insekata i gljivica.

U prodaji su i mnoga sredstva za hemijsku zaštitu drveta. Pri radu s njima obavezno se pridržavajte uputstva koje propisuje proizvođač. Takođe se upoznajte s opasnostima s kojim se možete susresti u radu s hemikalijama. Čuvajte ih na sigurnom mestu da ne bi dospele u pogrešne ruke, a prilikom rada koristite zaštitna sredsva: zaštitnu odeću, rukavice i zaštitne naočare. Ukoliko i pored ovoga dođete u kontakt s hemikalijama, takva mesta na telu odmah dobro isperite vodom i obratite se lekaru za pomoć.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar