U trendu

Zbog ove greške vam cveće ne cveta, a tajna se, zapravo, krije u saksiji!

Ako želite da vam cveće daje zdrave cvetove, morate da znate kako pravilno da ga negujete. Sada je pravo vreme da uredite svoju baštu ili terasu i sebi obezbedite odmor uz biljke. Na terasama i u dvorištima najčešće možemo da vidimo muškatle, ali i petunije i surfinije. Dokprve lako prezime ako ih pripremite na vreme, druge obično kupujemo kao rasad.

Međutim, i jedne i druge treba na početku sezone presaditi, a za to najčešće koristimo prošlogodišnje saksije. Često se dogodi da u njima preostane i lanjske zemlje, a štedljive domaćice je samo dobro rastresu, eventualno proseju, dodaju novog humusa i zasade cveće.

E, u tome leži jedna od najopasnijih grešaka zbog koje će vam biljke slabo cvetati i boriti se s bolestima.

U zemlji mogu da ostanu mnogi patogeni organizmi kojima ćete zaraziti sadnice. Ako su saksije i žardinjere prezimile napolju, a zemlja izmrzla, nema te bojazni. Međutim, ako ste ih sklonili u podrum, stepenište ili zastakljenu terasu, neophodno je da ih ispraznite i dobro operete vrelom vodom.

U njih sipajte pripremljenu mešavinu zemlje i sadite svoje muškatle i petunije. Ne zaboravite da ih redovno zalivate, a na svakih petnaestak dana i prihranjujete kako bi što bogatije cvetale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar