A kad ćeš ti?

Svako nekad bude iznerviran onim što ga pitaju. Ovo je naročito čest slučaj ako vam postave lično pitanje, nešto što se onog ko pita u suštini ne tiče, a pita olako kao da ima pravo da ulazi u vašu intimu. Pitanja koja žene često dobiju jesu: „A kad ćeš ti da se udaš?“ ili „Kad će beba?“.
Udaje vam se drugarica ili rođaka, svi komentarišu kako mlada predivno izgleda (tradicionalni komentar, kao i kompliment na račun venčanice, makar venčanica bila nešto najružnije što ste u životu videle), i obavezno vas neko pita kada ćete se i vi udati. Neko je dobio dete, ili i bez nekog posebnog povoda, eto i drugog krajnje iritirajućeg pitanja: „A kad će beba?“. Pitanje vas nervira, želite da zarežite na osobu koja ga je postavila da je se to ne tiče, ali znate da bi vas, da to učinite, svi sa zaprepašćenjem pogledali i čudili se šta vam je, pa postavljeno pitanje je sasvim normalno.
Tu i jeste problem. Takva pitanja se smatraju uobičajenim, nečim što svako ima pravo da vas pita, kao da brak nije veoma krupan korak o kome se ne ćaska tek tako, kao da odluka o rađanju nije lična stvar. Da i ne spominjemo da bi pitanje: „Kad će beba?“, moglo da se preformuliše u: „Kad ćeš da imaš seks s mužem i on da svrši u tebe“ – podjednako je zadiranje u tuđu intimu i nevaspitano pitati jedno kao i drugo. Plus, jednom kada rodite, uslediće pitanje: „A kad će drugo dete?“, pa pitanje o trećem detetu… Ljudi nikad nisu zadovoljni i steknete utisak da vas posmatraju kao mašinu za rađanje ili rasplodnu kobilu. Ako im, kojim slučajem, kažete da i ne želite decu, ispašćete i čudovište.
I, šta s takvim pitanjima? Svađati se s ljudima i režati na njih u principu ne vodi nikuda, još bi mogli da smatraju da su vam potrebni muž i deca da vas smire – jadni vi, mnogo ste nervozni, sve će to brak i trudnoća da reše… Najefikasnije je nasmešiti se i odgovoriti nešto neodređeno, tipa: „Ne još“. Ako na to počnu da vas gnjave time da bi trebalo, vreme vam je, ponovo se nasmešite, izvinite se i udaljite (morate do toaleta, videli ste nekoga s kime morate da razgovarate, izgovor je uvek moguće smisliti).
U svakom slučaju, znajte da ne morate trpeti takva pitanja. Bes koji osetite kad vam ih postave je sasvim opravdan jer se radi o narušavanju vaše intime, a ako osetite krivicu (jer se još niste udale, rodile, pa zar ste nesposobne…), nemojte – uradićete i to, jednog dana (ili nećete, vaša stvar), onda kada vi to budete želele, a ne onda kad neko ko bi da vam se meša u život smatra da treba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.