najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

“Ako vas muž tuče, ovako koristite puder u prahu” (video)

Marokanska televizija uspela je da razljuti žene širom sveta – sasvim opravdano. Naime, na televizijskom kanalu 2M objavljen je prilog u kom se porodično nasilje prikazuje kao najnormalnija stvar na svetu, i među ostalim, “vodič” za tajne šminkanja koji savetuje kako se mogu sakriti modrice da bi žrtve i dalje bile lepe uprkos teškoj ruci supruga ili muškarca iz porodice.

Prilog je zapravo gledateljke pozvao da ćute, a upravo je to reakcija na naslov priloga koji glasi: “Instrukcije za žene kako bi sakrile modrice nakon porodičnog nasilja”. Nema ni reči o kažnjavanju počinioca ili kome se žene u takvoj situaciji mogu obratiti i gde da potraže pomoć, nego samo stravična poruka da nastave sa svojim svakodnevnim životom kao da se ništa nije dogodilo.

U prilogu se objašnjava o tome kakvu vrstu šminke koristiti za pokrivanje modrica i koji su najbolji trikovi za njihovo prikrivanje, a sve uz uverenje voditeljke da ženama zaista i pomaže.

– Nadamo se da će vam ovi saveti za lepotu pomoći da nastavite sa svojim svakodnevnim životom – poručila im je. – Koristite puder u prahu kako biste popravile šminku tako da se modrice, ako morate da radite tokom dana, ne bi videle – glasio je još jedan od saveta.

Gledaoci nisu dobro prihvatili prilog, pogotovo zbog činjenice da se on prikazao uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, prenose britanski mediji. Kanal se našao pod kritikom i na kraju je bio primoran da se izvini gledaocima. To je učinio na svojoj Fejsbuk stranici, gde je priznao da je prilog bio neprimeren i da je njegovoj objavi prethodila greška u rasuđivanju. To što su učinili, poručili su, suprotno je njihovoj višegodišnjoj borbi za prava žena.

Mnogi ne veruju da je izvinjenje iskreno. Nasilje u Maroku ozbiljan je problem. U protekle dve godine prijavljeno je 21.000 slučajeva porodičnog nasilja, među kojima se 11.000 direktno odnosilo na fizičko zlostavljanje dok se u ostalim radilo o verbalnom i psihičkom zlostavljanju. Ne zna se koliko slučajeva uopšte nije ni prijavljeno i koliko žena je primorano da “stavlja puder u prahu i nastavi sa svojim svakodnevnim životom kao da se ništa nije dogodilo”.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike