Apetit i okruženje

"Moram da jedem kad sam gladna", izjava je koju možete često čuti, i ona zvuči sasvim logično. Vašem telu je potrebna neka namirnica, pošalje vam signal da je gladno i vi jedete. Međutim, trenutne potrebe vašeg tela nisu jedino što može izazvati osećaj gladi ili sitosti; na apetit u ne tako maloj meri utiče i okruženje u kome se nalazite, kao i okolnosti u kojima ste. Evo podataka šta sve utiče na apetit – informacije koje zgodno dođu ako želite da smanjite svoj apetit ili, recimo, da podstaknete svoje premršavo dete da jede više.
Boje oko vas: crvena i narandžasta povećavaju osećaj gladi, a plava ga smanjuje. Zbog toga u enterijeru restorana često dominira crvena boja, kako bi se gosti podstakli da naruče više hrane. Ako treba podstaći nečiji apetit, možete prekriti sto crvenim stolnjakom, poslužiti hranu iz crvenih tanjira i slično. Ukoliko pak smatrate da apetit treba smanjiti, poslužite se plavim stolnjakom, plavim tanjirima, plavičastim osvetljenjem…
Kad smo već spomenuli osvetljenje, i ono ima uticaj na apetit. Ako su svetla prigušena, više jedemo – opušteniji smo i manje svesni šta radimo, pa jednom kad počnemo da jedemo, ne prestajemo. Ukoliko je prostor jako osvetljen, ili smo na dnevnom svetlu, bićemo manje gladni. Ne želite da se pred nekim prejedete u restoranu? Jedite u njemu u toku dana, u bašti (naravno, kada je to moguće).
Jedna nedavno otkrivena "fora" (tačnije, nedavno potvrđena u jednom istraživanju na 1.300 ispitanika) jeste ogledalo na frižideru. Kada vidite sopstvenu sliku neposredno pre nego što posegnete za hranom, više vodite računa o tome šta i koliko jedete.
Ispred televizora ili kompjutera: ovo već sigurno znate, pred ekranima ne bi trebalo jesti. Pred ekranom jedete brzo, automatski, bez ikakvog uživanja, i nemate ni najmanju predstavu o tome šta ste pojeli ni koliko ste pojeli.
Muzika: i ona ima uticaj na to koliko ćete pojesti. Ako je muzika glasna i brzog ritma, ješćete na sličan način – mnogo i brzo. Opredelite li se za laganu (klasičnu ili neku drugu), neagresivnu muziku, i vaš ritam konsumiranja hrane prilagodiće se tome – ješćete polako, uživati u svakom zalogaju i osećaj sitosti će pre doći.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike