Azbuka neverbalnog ponašanja (2)

Razumevanje telesnih signala koje odašilju drugi ponekad može da u potpunosti preokrene proces komunikacije. Govor tela je bogata dopuna rečima – može da ih naglasi, pojača im značenje, ali i da im oponira. Postoji mnogo primera i za jedno i za drugo neverbalno ponašanje. Jedna ista rečenica poput: „Danas si bila uspešna na poslu“ ili: „Lepo izgledaš“ može da dobije potpuno drugačije značenje u zavisnosti od konteksta (mimike, gestikulacije, tona glasa): izrečena sa podignutim obrvama i neodređenim, ironičnim osmehom, predstavljaće sarkazam.

Na sreću, većina ljudi raspolaže dovoljnim predznanjem o „čitanju“ govora tela da bi umela da pravilno rastumači neverbalne poruke. Ipak, u pojedinim situacijama (posebno kada smo emotivno angažovani) ova sposobnost ume da „zakaže“.

Momenti u kojima je pravilno razumevanje neverbalne komunikacije preko potrebno obično su obojeni nekom vrstom stresa. Kada se nalazimo na prvom sastanku sa simpatijom ili apliciramo za dobru poslovnu priliku, želimo da ostavimo što bolji utisak. Upravo zbog te usmerenosti na sebe, dešava se da jednostavno ne primetimo znake koje nam upućuje osoba preko puta.

Česta greška (kada je odnos sa suprotnim polom u pitanju) jeste prevelika nesigurnost, usled koje ne tumačimo određene elemente gestikulacije i mimike na pravi način. Ako željena osoba izgleda kao da je pomalo indiferentna, udaljena (a prethodno je pokazala interesovanje i inicijativu), najverovatnije je u pitanju samo igra zavođenja („vruće-hladno“) u sprezi sa malom dozom lične nesigurnosti. Međutim, one koje zbog sopstvene pometenosti isprojektuju svoje strahove na dati trenutak, „pročitaće“ takvo ponašanje kao znak odbijanja (što je, u mnogim slučajevima, pogrešno).

Dobra „praksa“ u razumevanju stiče se, koliko god to zvučalo paradoksalno, ponavljanjem gestova koje pravi osoba sa kojom komuniciramo. Rekonstruisanjem (naravno, ne na banalan način) elemenata njenog/njegovog stava u sopstvenom držanju možemo da učvrstimo komunikaciju i time bolje razumemo drugu osobu (stari princip empatije).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.