Bila je najlepša glumica Jugoslavije, umrla je zaboravljena od svih

Da je među nama, Sonja Savić ove godine bi obeležila 40 godina karijere, jer se 1977. godine prvi put pojavila na filmu i počela da stvara istoriju jugoslovenske kinematografije. Glumica koja je pomerila granice glume i filma na ovim prostorima i jedna od najlepših žena na domaćem filmskom platnu, život je posvetila umetnosti.

Glumom je profesionalno počela da se bavi sa 16 godina, a već sa 21 diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Početkom osamdesetih došlo je njeno vrijeme, pa je u dve i po godine snimila pet filmova koji su dali ogroman pečat jugoslavenskoj kinematografiji.

Scene u filmu Una, koji je nastao po romanu Mome Kapora, a govori o ljubavi između profesora Mišela Babića i njegove studentikinje Une Vojvodić, ne zaboravljaju se. Gola Sonja Savić koja jede trešnje na balkonu i zavodi profesora tokom intervjua, mnogima se urezala u pamćenje.

https://www.youtube.com/watch?v=UAdy0GAXdAA

Sonja se pojavila u kultnim jugoslovenskim filmovima, a tokom svoje karijere zaigrala je u ukupno 50 filmova jugoslovenske produkcije. „Davitelj protiv davitelja“, „Život je lep“, „Balkanski Špijun“, „Mi nismo anđeli“, „Šećerna vodica“ i „Jug-jugoistok“ samo su neki od filmova kojima je Sonja udahnula dušu, a početkom devedesetih je počela da se bavi režijom u projektima koji su se umetničkom crtom borili protiv rata u Jugoslaviji.

Privatni život Sonje Savić bio je najduži film u kojem se pojavila. Jednom prilikom je izjavila kako se odrekla privatnog života kako bi se posvetila umetnosti, a već krajem osamdesetih počele su da kruže priče da se Sonja Savić drogira. Priču je podgrejalo i njeno prijateljstvo sa članovima kultne grupe EKV, čija je većina umrla od posledica konzumiranja opojnih sredstava.

„Nisam bila srećna što se družim s njima. Bila sam srećna što sam pronašla ljude koji su nesrećni kao ja“, izjavila je jednom prilikom Sonja, koja se nakon rata posvetila radu u Sloveniji jer je Srbija, po njenim rečima, odbacila kao umetnika i ljudsko biće.

23.9.2008. godine kao bomba je odjeknula vest da je Sonja Savić umrla u 47. godini života. Novine su bile pune naslova o rezultatima obdukcije i o morfijumu i heroinu koji je pronađen u njenoj krvi nakon smrti. Najstrašnija informacija koja je došla do medija bila je ta da je Sonja pronađena mrtva u stanu koji nije imao nameštaj, nego samo jedan dušek na kojem je glumica spavala.

Sahranjena je u rodnom selu svoga oca, a na njenoj sahrani se nije pojavio niko od njenih kolega i saradnika, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.