najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Biti neophodan na poslu

Svako voli da oseti da je potreban, i na poslu i van njega. U vreme krize, kada su otpuštanja sve češća, ova tema postaje još i više aktuelna nego obično, jer posao nije lako naći, a nije ga ni teško izgubiti.
Nije mali broj onih koji svoj posao ne vole i nisu zadovoljni uslovima koje imaju na poslu. A opet, naći novi posao bilo bi problematično, pa ostaju tu gde su – uz devizu "ne mogu toliko malo da me plate koliko malo mogu da radim", ili "koliko para, toliko muzike", zabušavaju kad god stignu, otaljavaju ono što ne uspeju da eskiviraju… Kad ima takvih zaposlenih, nije teško zaključiti ko će, ako do otpuštanja dođe, izgubiti posao.
A kako ga ne izgubiti? Nema stopostotnih garancija, plus neke stvari ne možete sprečiti (recimo, ako se zatvori firma, šta vi tu možete?), ali je dobra ideja učiniti sebe nezamenljivim. Učiniti sebe toliko korisnim da, ako do otpuštanja dođe, bude otpušten neko ko se manje potrudio, manje radio na sebi, ima manje znanja i sposobnosti.
Konkretnije? Ne može mnogo konkretnije u uopštenom članku, ali dobro bi bilo videti koje su veštine, znanja i sposobnosti neophodni za vašu firmu, bez čega to firma ne može ako će uopšte da posluje. I to ne samo veštine, znanja i sposobnosti vezane za vaše radno mesto već i za srodne poslove, pa i za ono što vaši šefovi obavljaju, kako biste mogli da im pomognete u tome. Onda se treba potruditi da te veštine, znanja i sposobnosti steknete ako ih već nemate. Nakon toga, možete im dodati i ono što možda nije neophodno za firmu, ali bi joj koristilo da ima u njoj neko ko i to ume. Jeste naporno sve to postići, ali bi moglo da se isplati – ako do otpuštanja dođe, ne počinje se od najsposobnijih i najvrednijih, već od onih bez kojih se može.
Kao što smo rekli, nema garancija da će vam to sačuvati radno mesto, ali smanjuje šansu da otpuste baš vas. Plus, čak i ako do otkaza dođe, vi znate i umete dovoljno toga da potražite novi posao, niste neko ko ume da radi samo nešto što bi i bilo ko drugi mogao da obavi.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike