Bliska prijateljica vas izluđuje (1)

Prijateljstva mogu da budu divna, ali se može desiti i da vas neka zaista bliska prijateljica konstantno izluđuje i da više ne znate šta povodom toga da učinite. To nije nimalo redak slučaj – srećom, često je moguće rešiti taj problem.
Kako uopšte može da dođe do toga da vas bliska prijateljica izluđuje? Baš zato što vam je bliska. Nekada je blisko prijateljstvo odnos koji je najteže održati. Oni koje površno znate neće vas toliko nervirati, jer niste emotivno posebno vezani za njih. Oni s kojima ste u srodstvu, pa, šta god da se desi, i dalje ćete biti u srodstvu s njima (bilo to dobro ili loše). Deca će vam uvek biti deca, ma koliko vas izluđivala, a s voljenom osobom je veza toliko snažna da ćete s nekim stvarima koje vam smetaju prihvatiti da živite. Ali bliska prijateljica? Može se desiti da njoj ne tolerišete toliko toga kao partneru, a ipak vas ono što ona čini svakako više dotiče nego ono što čine poznanici. Stalo vam je do nje i do prijateljstva s njom, što vas čini ranjivom.
I, eto je, ponovo radi ono čime vas izluđuje. Zove vas dok ste na poslu kako bi vam se iznova jadala o najnovijoj ljubavnoj drami u svom životu iako ste joj rekle da vam je na poslu trenutno pakleno, ili je po hiljaditi put u poslednjem trenutku otkazala planove s vama i ostavila vas da gledate u prazno, a nadale ste se lepo provedenom vremenu. Ili opet hoće da sve bude po njenom. Moguće je i da osećate da vam je dosta svega, da poželite da se udaljite od nje, ili čak i da prekinete prijateljstvo. Međutim, setite se da postoji razlog zašto ste toliko bliske s njom, zašto se jedna drugoj poveravate, zašto vam je ona najdraža prijateljica.
Za početak, razmislite da li je vi navodite na takvo ponašanje. Recimo, ona hoće da sve bude po njenom – da li vi uopšte kažete šta je ono što biste vi želele, ili se samo nadate da će ona intuitivno zaključiti šta je to i tako postupiti? Ukoliko zaključite da vi doprinosite njenom ponašanju koje vam smeta, promenite svoje postupke – u navedenom primeru, jasno recite šta je to što biste vi želele i onda čekajte nekoliko nedelja kako biste videle hoće li se njeno ponašanje promeniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.