najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Čitanje povećava inteligenciju

Ima onih koji smatraju da su knjige samo za decu i za zaludne, ali nije tako. Knjige mogu da budu veliko uživanje bez obzira na to jeste li dete ili odrasla osoba, besposleni ili pretrpani obavezama, a uz to su i veoma korisne – između ostalog, povećavaju inteligenciju.
Ono što stručnjaci posebno preporučuju kad se o povećavanju inteligencije radi jesu knjige dobre poezije ili Kafkini romani. Naime, kada čitate nešto u čemu vam ne bude sve "nacrtano", vaš mozak se smesta uključi i počne da traga za mogućim objašnjenjima, što aktivira deo mozga zadužen za učenje. Ne kažemo da će bilo šta zbunjujuće, uključujući i potpune besmislice, izazvati toliko dobar odgovor, ali dobra literatura hoće. Kao što se sposobnosti vašeg tela povećaju kada ga izložite naporu, slično je i sa sposobnostima vašeg mozga – i to je nešto što možete da radite do kraja života, računajući i duboku starost, i zadiviti i sebe i druge time što vam mozak i dalje odlično funkcioniše i što nove stvari za vas nisu nikakav "bauk".
Ne volite poeziju, niste sklone Kafki ni sličnim piscima? I čitanje detektivskih romana ili istorijskih romansi (na primer) može vam povećati inteligenciju. Ne na isti način kao ranije navedena literatura, ali će se vaš mozak svejedno aktivirati. Pokazalo se da romani, ukoliko ih redovno čitate, mogu znatno da povećaju emotivnu i socijalnu inteligenciju (naravno da romani nisu jedini način za povećanje socijalne i emotivne inteligencije i naravno da ih ne treba nekritički prihvatati).
Svako čitanje vas izlaže novim iskustvima, a nova iskustva su veoma stimulišuća za mozak. Čak i ako samo prelistavate dnevnu štampu ili časopise, dolazite u susret s drugačijim idejama i povećavate sopstveno znanje, pod pretpostavkom da ne čitate stalno jedno isto (šta ima novo u vezi s Bredom i Andželinom i slično). Zato, kvalitetnu knjigu u ruke, i uživajte! Vaš mozak će vam biti zahvalan.

1 komentar
  1. Slobodan Simić

    Vaši su članci vrlo korisni i poučni. Ali, kad je u pitanju preporučivanje literature koju treba čitati, ja bih preporučio dela Tolstoja i Šekspira, pa i Bibliju… A što se tiče Kafke, njega sigurno ne bih stavio na prvo mesto.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike