najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Čudo zvano kreditna kartica

Keš je u razvijenim zemljama jedva u upotrebi – uobičajeno je da se sve plaća kreditnom karticom. Vickasti ljudi pričaju da je u Njujorku uobičajeno da čak i oni prilično imućni kod sebe imaju u kešu dvadesetak dolara – koliko da ne naljute potencijalne razbojnike na ulicama, a za plaćanje bilo čega služi im kartica – malo plastično čudo.
Donedavno ste o ovakvom svetu samo slušali priče i možda se nadali (a možda i ne) da ćete dočekati da takva situacija postane i kod nas. Premda još uvek nismo dotle stigli, kreditna kartica postaje sve prisutnija i kod nas, u šta se možete uveriti skoro svaki put kad nešto plaćate. U restoranu vas obično odmah pitaju da li plaćate u kešu ili karticom.
Kartica, zaista, deluje kao jako zgodno rešenje. Ne morate da nosite keš sa sobom, niti da se bojite da će vam neko taj novac ukrasti. Ukoliko vam ukradu karticu, sve što treba da uradite jeste da odmah prijavite gubitak kartice i ono što su vam ukrali postaće samo bezvredno parče plastike. Vi ćete dobiti novu karticu i moći ćete da nastavite s trošenjem. Biće nešto administrativne gnjavaže, ali ne bi trebalo da bude ništa gore od toga (razume se, ako brzo reagujete, pre nego što lopov stigne da upotrebi vašu kraticu).
Naravno, nije ni kartica baš idealna. Ukoliko se desi da postoji problem sa kompjuterom tamo gde pokušavate da platite karticom, može doći do toga da na tom mestu, dok se problem ne reši, kreditne kartice budu neupotrebljive. Ipak, glavni problem sa karticom je to što nemate jasan osećaj koliko trošite, kao što ga imate sa kešom u rukama (a ako i sa kešom u rukama nemate jasan osećaj koliko trošite, uvek možete od kuće poneti samo onoliko novca koliko ste planirale da potrošite). Može vama da bude poznato koliko novca imate na računu, ali ako niste baš najbolje sa brojevima (kao što žene često nisu), to znanje delovaće nekako apstraktno i daleko, dok su sve te primamljive stvarčice koje možete kupiti tu pred vama, sasvim opipljive i konkretne. Onda u jednom trenutku, kao grom iz vedra neba, stigne saznanje da vam je kartica blokirana jer previše dugujete i da nemate novca ni za hleb.
Da ne bude zabune, nismo protiv upotrebe kartice. Kreditna kartica može da bude zaista praktična i da vam olakša život (ne morate da nosite keš niti da se bojite pljačke, možete da plaćate i u zemlji i u inostranstvu, plaćanje je odloženo i u više rata…). Samo, oprez – da se ne desi da potrošite više nego što imate, pa da posle morate da stegnete kaiš kako biste vratile dugove (ili, još gore, da ne dođu krupni momci da vam odnesu stvari iz stana).

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike