Cvetne poruke

Većina žena uvek voli da primi cveće: za godišnjicu, za rođendan, za slavu, za neku posebnu priliku ili bez posebnog razloga. Cveće je uvek lepa poruka, ali da li ste znali da svaki cvet ima svoje simboličko značenje? Da poklanjajući cveće, ne poklanjate samo lepe želje već da svakim cvetom poručujete nešto?

U principu, na venčanja se nosi belo cveće (ljiljani ili ruže, a mogu se dodati i karanfili), jer belo simbolizuje čistotu i nevinost. Iris, koji se takođe može odneti na venčanje, ima manje sentimentalan karakter i ukazuje na želju za prijateljstvom. Ako na venčanje nosite cvetni aranžman, možete dodati bršljan (simbolizuje plodnost i „sladak život“), bambus (simboliše odanost i postojanost bračne zajednice) i/ili čičak (zaštita srca).

Ukoliko želite da poklonite cvetnu poruku za neku manje određenu priliku, evo nekih značenja. Margaretom se želi dugovečnost. Orhideja označava podršku i radost onima koji su upravo dobili bebu. Za rođenje blizanaca poklanjaju se suncokreti. Crvena ruža je simbol večne i strasne ljubavi, ali i znak zadovoljstva i zahvalnosti na učinjenoj usluzi, bela označava iskrenost, tajanstvenost, duhovnost i spokoj, žutom ružom se želi energija i radost, ali u ljubavi simbolizuje ljubomoru. Plave ruže simbolizuju nemoguće, a tamnoljubičasta nagoveštava ekscentričnost i želju za izdvajanjem. Ružičasta ruža znači prijateljstvo, odanost, nežnost i obožavanje.

Dalje, ljubičice su znak odanosti, zumbuli vernosti i nepokolebljivosti, ciklame stidljivosti, lale ponosa i slave, a hortenzije pomirenja.

Razume se, i boje su bitne: crveno se vezuje za život, vatru i lepotu, plavo za sanjarenje i maštu, žuto i narandžasto za energiju sunca, te stoga simbolizuju radost, živost i napredak.

Šta je s brojevima? Da, i oni imaju svoje značenje, mada se ono razlikuje od zemlje do zemlje i nije toliko bitno. Kod nas se ne poklanja paran broj cvetova, jer se paran broj vezuje za sahrane; međutim, to nije svuda pravilo. Jedan cvet se daje iz sentimentalnih razloga, tri ili pet za godišnjice i rođendane, a više njih za važnije prilike (samo ne preterujte sa količinom, jer mnogo cveća više liči na žbun nego aranžman, pa izgleda neukusno).

Sobno bilje? I to je u redu. Što se sobnih biljaka tiče, ne gleda se simbolika; najvažnije je da ih poklonite onima koji vole kućne biljke i koji imaju uslova da ih drže (ako vam prijatelji žive u suterenu, ne poklanjajte im cveće u saksiji, već neku zelenu biljku koja ne zahteva sunce), a poželjno je i da ne budu teške za održavanje.

Dalje sve zavisi od vaše mašte, finansija i vremena kojim raspolažete. Za kraj: celu ovu priču ne uzimajte preozbiljno; ne znaju svi simboliku cveća. Najčešće je neki lep i vedar cvet sasvim dovoljan, bez obzira na boju i vrstu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.