najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da garderoba ne bude izgužvana

Ah, konačno, letovanje! Brčkanje na moru, ili odmor negde drugde – glavno je malo promeniti sredinu, gledati malo drugačija lica od onih na koja ste navikli, videti neke nove stvari. Možda se i ne radi o letovanju, nego o nekoj drugoj vrsti putovanja. Tek, sa sobom nosite bar nešto odeće. Može se desiti da vas prilično iznervira to što obavezno morate da ponesete i putnu peglu i da se, čak i ako ste na odmoru, „igrate vešeraja“ – da kad poželite da obučete neku od svojih lepih „krpica“, morate prethodno da je opeglate. A tako žudite za odmorom na kome ništa ne morate da radite… S druge strane, ne sviđa vam se ni da nosite izgužvano – a ni da u hotelu plaćate za peglanje, ionako vas sve već suviše košta.
Ovoj muci, srećom, ima leka – ili barem sredstva koje će „ublažiti simptome“. „Tajna“ je u načinu na koji ćete spakovati stvari. Ima onih koji su skloni tome da odeću samo naguraju u torbu; pored toga što tako zaprema više mesta, kad je izvučete iz torbe, izgledaće „kao da ju je krava žvakala“. Ima i onih koji se trude da stvari uredno slože u torbu, ali to urade pogrešnim redosledom – i u ovom slučaju je peglanje neizbežno. Kako, dakle, spakovati stvari tako da se gužvanje odeće svede na najmanju moguću meru?
Teške stvari (recimo, cipele) treba spakovati prve, tako da budu na dnu. Cipele možete staviti jednu u drugu, a nije loša ideja ni da ih napunite (ali ne previše!) zgužvanim čarapama, kako im se ne bi deformisao oblik. Haljine, jakne, pantalone i slične komade odeće pažljivo i pravilno savijte i stavite na vrh; ako je moguće, urolajte ih, jer će se tako najmanje gužvati. Stvari koje se baš lako gužvaju stavite između dva lista svilenog papira.
Majice i pletene stvari obavezno urolajte; one su zgodne da se stave sa strane kofera ili torbe. Rupe među stvarima možete popuniti čarapama i malim komadima odeće. Zvuči vam jednostavno? I jeste – i zaista deluje (isprobano u praksi!), da i ne spominjemo da tako pakovanje traje prilično kratko. Još jedan trik: potrudite se da ne sabijate odeću, jer se tako dodatno gužva (drugim rečima, nosite manje stvari – zaista nije neophodno da na desetodnevni put ponesete pola ormara). Ako se na ovakav način spakujete, velika većina vaše garderobe stići će na odredište spremna za nošenje; za onih nekoliko komada koji se ipak izgužvaju najverovatnije ćete rešiti da ne morate baš njih da nosite – ne kad imate pun kofer lepih, neizgužvanih stvari.
Lepo se provedite!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike