U trendu

Da se ne osećate pretrpano (2)

Nije mali broj onih koji poput hrčka ili svrake nagomilaju gomilu stvari koje zapravo ne koriste, i onda se osećaju pretrpano, plus im te gomile samo prave nove obaveze. Juče smo izneli neke predloge kako to da izbegnete, a danas evo još nekih.
Držite se proverenog. Ima dama koje će opsesivno isprobavati svaku novu šminku koja se pojavi, ili moraju večito da imaju najnoviji model mobilnog telefona. Takav postupak vas užasno troši i iscrpljuje. Ne kažemo da nikad ne smete da isprobate novo, naravno da smete i da će vam povremena promena prijati, ali najveći deo vremena najpraktičnije je držati se onoga za šta već znate da funkcioniše.
Mesto za odlaganje. Ne možete uvek smesta sve da raščistite, pa može dobro da vam posluži ako imate određeno mesto na koje ćete odlagati sve takve stvari. Tako nećete morati po celoj kući da jurite račune, dokument koji treba da potpišete za svoje dete i slično, nego ćete, kad nađete vreme za to, tačno znati gde su vam te stvari.
Tražite pomoć kad vam je potrebna. Ima onih koje je sramota da traže pomoć, ali taj osećaj je manji nego frustracija jer ste sebi previše zakomplikovali pa vam ništa ne ide onako kako ste planirali.
Bez emotivnog vezivanja za materijalno. Neretko, nakupi vam se gomila stvari koje vam je prosto žao da bacite, jer ste se emotivno vezali za njih. Poneka uspomena tu i tamo je sasvim u redu, naravno – biserna ogrlica koja vam je ostala od majke, vaza koju ste kupile na putovanju koje vam je puno značilo – ali gomila stvari vam samo skuplja prašinu i zauzima prostor, poput stare majice i ulaznica od pre pet godina.
Predvidite moguće probleme. Kad vidite da su se na nebu skupili oblaci, ponećete kišobran ili bar jaknu i kačket da vas zaštite od moguće kiše. Na sličan način, predvidite i druge moguće probleme – čaša koju ste ostavili na ivici stola, a koja bi lako mogla, nečijom nepažnjom ili time što projuri vaša mačka mezimica, da padne i razbije se? Utrošite tri sekunde da je sklonite sad, da kasnije ne biste trošile više vremena da sakupite stakliće, i još se nadale da se vaše malo dete neće poseći.
Nađite nekog kome bi vaš višak bio koristan. Lakše je odvojiti se od viška stvari kad znate da će otići nekome kome su zaista potrebne. Vaše dete je preraslo neku odeću koja je inače i dalje dobra? Ta odeća bi mogla da posluži za dete vaše sestre ili komšinice. Ako malo pogledate, naći ćete već nekoga kome je vaš višak potreban, pa će vam biti lakše da se odvojite od tih stvari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.