najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nizom prigodnih manifestacija i događaja danas će biti obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U Skupštini grada biće potpisan Sporazum o saradnji ustanova na području grada Beograda u borbi protiv nasilja nad ženama kome će, kako je najavljeno, prisustvovati ministar pravde Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar rada Aleksandar Vulin i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležiće i aktiv žena Sindikalne organizacije Zastava oružje tako što će u prostorijama te organizacije biti održana tribina “Zaustavimo nasilje” kako bi se ukazalo na učestalost problema nasilja u društvu i mogućnost prevencije.

U kući Đure Jakšića će u organizaciji Savetovališta protiv nasilja u porodici biti održana izložba rukotvorina koje su, tokom boravka u Sigurnim kućama u Beogradu, izradile žene žrtve porodičnog nasilja.

Koordinatorka tog Savetovališta Vesna Stanojević rekla je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da su od početka godine ubijene 33 žene i tri bebe i podsetila da tokom prošle godine ubijeno ukupno 26 žena.

“Naša svest, kada je u pitanju nasilje u porodici, nasilje nad ženama, još uvek nije dostigla stepen da bismo mogli da kažemo da je to nešto što se promenilo u odnosu na prethodni period. S druge strane, imamo velike pomake kada su u pitanju institucije koje su još nedovoljne da bismo mogli da kažemo da će nam biti bolje”, rekla je Stanojević. Ističući da se žene sada češće odlučuju da prijave nasilje, ona je precizirala da se od početka godine Savetovalištu javilo oko 3.500 žena, žrtava nasilja. Kako je ocenila, veoma je važno da građani prijavljuju nasilje, jer je to obaveza. “Nasilja bilo mnogo manje kada bi smo se svi okrenuli i zapitali gde možemo da pomognemo, ne misleći da je to nečiji tuđ problem”, poručila je Stanojević.

Da je i ove godine porazna statistika, kada je reč o nasilju nad ženama, ali posebno one sa smrtnim ishodom, smatra i zamenica Zaštitnika građana Gordana Stevanović. Ona je skrenula pažnju, pre svega, svim nadležnim institucijama koje postupaju kada imaju saznanja da je žena žrtva nasilja da preduzmu sve što im je zakon dao kao mogućnost.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike