Debljina – zašto da ne

Godinama nas ubeđuju da ne jedemo. Čine to na razne načine: slikama izgladnelih manekenki na čijim kostima tako divno stoje naši željeni modeli, savetodavnim člancima u novinama „zašto ne jesti čokoladu, čips i kobasice“. Slikama srećnica koje su imale 120 kg, pa su uspešno rekle „ne“, i sada imaju 60 kg i novog dečka. I dok pokušavate da prihvatite sentence tipa – „nije važan obim struka, nego kakva si u duši“, i dalje licemerno ubeđujete sebe da zapravo ne volite picu i sladoled.

Nažalost, u našoj civilizaciji vlada opsesivna potreba za posedovanjem izgladnelog, mršavog tela, formiranog po nemogućem konceptu Barbike. Stvari nisu uvek bile takve: model idealne lepote menjao se kroz vekove, i nikada nije bio jedinstven za različite kulture.

Danas se na stranicama poznatih časopisa po pravilu ne pojavljuju slike „pravih“ žena, već devojčica u ranom pubertetu ili anoreksičnih manekenki. Pojedini urednici opravdavaju ovaj manir navodnom potrebom žena da na naslovnim stranama „vide svoju fantaziju“, ili prosto zaključuju da je u pitanju modni imperativ kojem se treba bez pogovora prikloniti.

Na svu sreću, postoje žene koje svoju telesnost prihvataju bez kompleksa i stida. Deviza „fat and proud“ sve se češće sreće na Internetu, a odavno postoje i udruženja „popunjenih“ ljudi. Uostalom, likovi boginja iz praistorije imaju naglašene atribute ženstvenosti, a i Rubensove dame baš ne podsećaju na Sindi ili Naomi.

I na kraju, savet za inteligentne: na barenom povrću ne možete uštedeti za letovanje i novu garderobu, a inteligentne buce i dalje će jesti torte i čitati dobre knjige.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.