Deca i kokice

Deca kao deca – ako im neka vrsta hrane atraktivno izgleda, želeće je. Još ako vide i drugu decu kako „tamane“ takvu vrstu hrane, tek onda ćete imati problema ukoliko im ne pružite baš to što hoće. Ovde, zapravo, ne pričamo toliko o hrani, koliko o takozvanim grickalicama. U redu, reći ćete, znate vi da one nisu baš najzdravije, ali ako samo povremeno dopuštate deci da ih konsumiraju, u čemu je problem?

U principu, nije problem, osim ukoliko određene vrste grickalica dajete maloj deci. Konkretno, govorimo o kikirikiju (inače veoma zdravom, naročito ako je pečen, a ne pržen) i kokicama. Videle ste nekad malo dete kako samo što se ne zadavi kad jede kokice (a sva deca, i veća i manja, ih vole)? Ne radi se tu samo o „halapljivosti“ deteta, to jest o tome da malo dete prebrzo jede, već i o tome da kod male dece poklopac između jednjaka i dušnika nije dovoljno sazreo. Zato se vrlo lako dešava da deca u igri i trčanju aspiriraju ono što im je u ustima, a to može da se završi i tako što s razlogom uspaničeni roditelji dovedu dete koje se guši na ORL kliniku.

Dodatni problem sa grickalicama kao što su kikiriki i kokice je taj što deca obično ne sede mirno dok ih jedu, već uglavnom trče unaokolo – uglavnom tako i dođe do nezgode. Međutim, vaše dete prosto obožava kokice i kuka i plače ako mu ih uskratite, šta da uradite? Jedna varijanta je da ne posustanete pred dečjim plakanjem i da sačekate da malo poraste. Druga varijanta, ukoliko baš niste u stanju da uskratite detetu nešto što toliko želi, jeste da mu dajete kokice – ali da se pri tom postarate da sedi dok ih jede, i da mu, dok ne završi sa obožavanim grickalicama, ne dopuštate da puno priča. Tako ćete smanjiti rizik od nezgode.

Možda je u ovom slučaju ipak bolja varijanta da „budete srca kamenoga“ i sačekate da vam dete malo poraste, pa da mu tek onda dopustite kikiriki i kokice – time ipak čuvate i njegov život i sopstvene živce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.