Deca i ljubimci

Dete vam se već penje na glavu: hoće kucu, pa hoće kucu (ili macu, hrčka, papagaja…). U nekim slučajevima i muž počne da podbada, mada uglavnom ne, pošto shvata da to znači dodatne obaveze. Vi uporno odbijate, jer već znate na šta će se to svesti: u početku će dete biti oduševljeno ljubimcem i stalno će se vrteti oko njega, a onda će mu dosaditi i sve dosadne obaveze oko čišćenja za mezimčetom ili izvođenja u šetnju i sličnog biće prepuštene vama. Kao da ionako nemate posla preko glave. Zato, bolje ne. Volite vi životinje; ne radi se o tome, samo vam se nimalo ne dopada ideja da date detetu novu „igračku“, a onda vi treba da se maltretirate oko toga.

Ipak, razmislite ponovo; stvari ne moraju baš tako da izgledaju. Ukoliko se napravi dogovor koga će se svi pridržavati, ljubimac u kući može biti radost za sve članove porodice i višestruko koristan za vaše dete. Samo, kako to postići?

Za početak, pre nabavke ljubimca potreban je ozbiljan razgovor (i dogovor) sa svim ukućanima. Detetu se mora nedvosmisleno objasniti da pas (mačka, ili za šta se već opredelite) nije igračka koju može da baci u ćošak kad mu dosadi, već živo biće o kome se mora voditi računa – i da vi ni pod kojim okolnostima ne prihvatate da budete jedini koji će se brinuti o ljubimčevim potrebama. Unapred se precizno dogovorite šta će biti čije obaveze (šetanje, hranjenje, higijena ljubimca) i od starta (čim nabavite ljubimca) trudite se da se taj dogovor održava (nemojte preuzeti detetove obaveze kad ono „preskoči“ da ih obavi, jer će ih onda samo „preskakati“ sve češće).

Ako se svi budu pridržavali dogovora, ljubimac u kući biće zadovoljstvo za sve. Dete će dobiti novog druga za igru, a deca i životinje se vrlo brzo i lako zbližavaju; pored toga, zbog preuzetih obaveza, dete će postati odgovornije i naučiti ponešto o potrebama drugih živih bića oko sebe, kao i o poštovanju i ispunjavanju tih potreba; i ne samo to: ljubimci su dobri za zdravlje dece – naučno je dokazano da deca koja imaju ljubimce (ili deca koja žive na selu, pa su okružena životinjama) imaju jači imunološki sistem i znatno manje pate od alergija bilo koje vrste.

Zdravije i odgovornije dete, plus zadovoljstvo za celu porodicu – ljubimci nisu baš tako loši, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.