U trendu

Deca i osećaj za ishranu

Kada se pomenu deca i njihove želje u pogledu hrane, najčešće prvo padnu na pamet slatkiši. Slatkiše vole skoro sva deca (kao i nemali broj odraslih), a pošto deca nisu svesna kakva je ishrana neophodna njihovom telu, da ih prepustite same sebi, najverovatnije bi jela samo slatkiše. Takvo je bar uverenje najvećeg broja ljudi (nije da neko krivi decu zbog toga, premala su da bi znala bolje) – međutim, da li je to zaista tako?
U više navrata u različitim zemljama sprovođeni su eksperimenti s decom iz vrtića (ne brinite, nikakvi laboratorijski niti nehumani eksperimenti). Deci bi bilo dozvoljeno da jedu šta god požele, onoliko koliko žele. Na raspolaganje su im stavljani voće, povrće, mleko, meso, riba i žitarice. Takođe, mogla su da se opredele i za slatkiše. Oni koji su nadgledali eksperiment redovno su pretpostavljali da će deca jesti samo slatkiše.
Rezultat eksperimenta? Ako ste pomislili na decu čiji su prstići i usta ubrljani čokoladom, pogrešili ste. Deca su bez izuzetka birala pravu kombinaciju svih hranljivih namirnica, i to u onoj količini koja im je zaista bila potrebna za pravilan rast i razvoj. Kako je to moguće?
Došlo se do zaključka da su deca birala prave namirnice jednostavno zato što su imala izbor, zato što ih niko nije silio ni na šta. Izgleda da deca imaju urođen instinkt koje su im namirnice potrebne i u kojoj količini, instinkt koji se s vremenom izgubi. Kako? Osećaj za sitost s vremenom nestaje, jer roditelji insistiraju da dete pojede sve iz tanjira. Osećaj za ispravnu ishranu nestaje jer su deca često nagrađena slatkišima kad su dobra ili podmićena slatkišima kada su roditelji prezaposleni da bi im pružili potrebnu pažnju. Slatkiši tako postaju zamena za nešto drugo što je deci potrebno, nešto što nema nikakve veze s ishranom.
Šta učiniti s ovim saznanjem? Možete pokušati da pustite svog mališana da ne pojede sve iz tanjira, već samo onoliko koliko želi (dete će sigurno kasnije tražiti još, ako ogladni). Nije loša ideja, ako to već ne radite, ni da se dogovarate s mališanom šta će se jesti – savršeno je moguće, ako mu bude dopušteno da zaista bira, da ćete biti prijatno iznenađene njegovim izborom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike