Devojke dečačkog izgleda

Dvadeseti vek je na svetlo dana izneo, potom konzumirao i prežvakao, različite tipove lepote, što se posebno odnosi na medijsko predstavljanje žena. Tako su lepotice različitih fizionomija i konstitucija prošetale po vremenskoj skali modne piste, donevši pojmove poput „vamp“, „tvigi“ i njima sličnih. Dolazak novog milenijuma, tako beznačajno antispektakularan, uspeo je ipak da nametne jednu novu (ili ne baš sasvim novu) formu lepote, oličenu u image-u androgina.

U svetu modela, androgina lepota trenutno je jedan od vodećih trendova. U smislu u kojem se tu koristi, androgini look podrazumeva „neutralne“ crte lica za koje je na prvi pogled teško utvrditi da li pripadaju osobi ženskog ili muškog pola, kao i dečački građeno telo. Nosioci trenda su mlađi modeli, kao što su Amanda Mur (agencija Nekst), Kerolajn Bi (Karin), ili Omajra (Bos).

Iako je androginija kao mogućnost (ili realnost) privlačna, u medijskoj i modnoj praksi ona zaista može da predstavlja opterećenje za „prosečnog“ konzumenta/konzumentkinju. Opštepoznata činjenica da devojčice širom sveta raznoraznim dijetama i izgladnjivanjem pokušavaju da dostignu nedostižni ideal, često je prouzrokovana pritiskom okoline da se slika lepote, nametnuta putem masovne produkcije likova vitkih androginih devojaka, usvoji kao jedina moguća. Naravno, sama androginija nije problematična, ukoliko se dopusti da postoje i drugi načini da se bude lep/a, nezavisno od širine kukova ili obima struka.

Tipičan model ovog novog talasa jeste Omajra Mota. Ova devojčica, kojoj je samo 16 godina, već je uspela da osvoji značajne naslovne strane – između ostalog magazin Vog, Numero i The Face. Rođena u Santa Domingu, Omajra je svoj american dream potražila već sa deset godina, da bi, uz pomoć majke, šest godina kasnije uspela da započne (za sada) vrtoglavu karijeru.

Ovi prerani ulasci u često iscrpljujuću dinamiku profesionalnog života, takođe su jedna od negativnih posledica konstrukcije androginog trenda: jasno je da devojčice upravo u tim godinama mogu da izgledaju androgino, i da takav izgled u većini slučajeva ne traje zauvek, nestavši sa krajem puberteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.