Divile su joj se Merlin Monro i Odri Hepbern

Foto: Marion Pike/Wikipedia

Na jučerašnji dan 1883. godine rodila se slavna francuska dizajnerka Koko Šanel koja bi možda nezapaženo proživela život da nije završila u manastiru nakon majčine smrti. Otac nije imao volje da brine o njoj pa je ostavio u sirotištu. Časne sestre su odlučile devojčicu da nauče da šije, verovatno kako bi znala nešto da radi kada jednog dana ode od njih.

Kako je bila vrlo talentovana, a i znala je da ostavi utisak na ljude oko sebe, posebno na muškarce, brzo je napredovala. Otvorila je prodavnicu sa šeširima koja je toliko dobro poslovala da se ubrzo preselila u prestižni deo Pariza. Kako je vreme prolazilo promenila je ime i nazvala se Koko (pravo ime joj je Gabrijela Šanel). Prema jednoj teoriji to ime je zapravo bio nadimak koji je dobila dok je kratko pevala u kabareima, a po drugoj se radi o slovima (CC) koje je gledala na prozorima sirotišta što je navodno inspiriralo na Koko.

Ostavila je velik trag u modnoj industriji, a najviše je pamte po odelu koji se sastoji od suknje do kolena i sakoa, po maloj crnoj haljini i parfemu Šanel No5 koji je lansirala na tržište 1921. godine. Govorila je kako je žena bez parfema – žena bez budućnosti. Upravo taj njen parfem i dalje je toliko popularan u svetu. U naziv je dodala 5 jer je verovala kako taj broj donosi sreću. Ovaj parfem postao je mega popularan nakon što ga je na svoje telo stavila Merilin Monro, odnosno nakon njene izjave da u krevetu nosi samo Šanel No5.

Pet godina nakon izlaska parfema, na tržištu se pojavila i njena kreacija male crne haljine koja je do danas ostala sinonim elegantne ženstvenosti. U to vreme bila je jedna od retkih koja je upravo crnu izabrala za boju svoje haljine. Malu crnu haljinu popularizovala je Odri Hepbern. Žene su oduševljeno prihvatile taj trend, između ostalog, i zato što se takva haljina može nositi i danju, ali i za večernji izlazak.

KoKo je opisala svoj put do uspeha ovako:

– Svojim stilom odevanja izazivala sam podsmeh okoline, ali u tome je i tajna mog uspeha. Nisam izgledala onako kako su izgledali svi ostali.

Umrla je 1971. godine. Navodno je poslednje godine života bila vrlo usamljena, ali i vrlo surova prema drugima, prenose mediji.

Ostavite komentar

Oznake