Dopustiti sebi da osećate

Žene, po stereotipu, smatraju emotivnim, ali je veliki broj dama koje praktično ne dopuštaju sebi da osećaju, da stvarno prožive mnoge emocije, već ih u sebi guše, naročito ako se radi o osećanjima koje ne žele da imaju. A nije dobro tako – emocije postoje s razlogom i treba dopustiti sebi da ih osetimo.
U zemljama razvijenog Zapada to je još izraženije nego kod nas, uz mnogobrojne lekove koji bi trebalo da vam poprave raspoloženje, a zapravo vam samo ne dopuštaju da iživite manje prijatne emocije, kao što je tuga. A emocije postoje zato da bi se iživele, imaju svoju funkciju, pomažu vam, i ako ih gušite u sebi, ne dopuštate problemima da zaista prođu, niti zaista živite život.
Uz sve brži tempo života, kao i uz to što se od žene nekad očekuje da brine o velikom broju ljudi, ili ona bar veruje da se to od nje očekuje, i u našem podneblju će mnoge žene gušiti svoja osećanja. Nesrećne su, tužne, nezadovoljne – ma, nema sad vremena za to, treba pozavršavati gomilu obaveza, pobrinuti se za ovo i ono, i onda se emocije potisnu. Lepe emocije, kao što je radost? Pa, super je kad se pojave, znači da je sve u redu, ali se, zbog žurbe, i pored njih nekako "protrči". I to pod pretpostavkom da niste naučeni da je radovanje, a naročito smejanje, samo za decu i neozbiljne, pa ni zato ne dopuštate sebi da ih stvarno osetite.
Gušeći svoje emocije, bile one lepe ili one koje biste radije izbegle, gušite sebe. Ne dopuštate sebi da zaista živite, da stvarno osetite radost, "slatko se ismejete", "siti se isplačete", odbolujete svoju tugu. Osećanja nisu nikakva sramota, ona su sastavni deo života, i postoje zato da biste ih osećale. Ako ih uskraćujete sebi, uskraćujete sebi i život, postajete nešto poput mašine za izvršavanje obaveza i ispunjavanje tuđih očekivanja.
Ne činite to sebi. Dopustite osećanjima da "protutnje" vama, ako su takvog intenziteta, bilo da su lepa ili ružna, nakon toga ćete se osećati bolje. Življe. Onako kako bi i trebalo da se osećate, a ne ugušeno i kao da uvek nešto potiskujete. Postoje situacije kada je neka osećanja neprikladno izraziti, ili je neprikladno izraziti ih velikim intenzitetom, ali ni tada ih ne bi trebalo gušiti u sebi. Intenzivno ispoljavanje osećanja nekad može da sačeka, ali u sebi i dalje možete osećati šta god da je to što osećate.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike