najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Dremka, makar napola

Nekada se smatralo da odrasloj osobi nije potrebno da spava i u toku dana; smatralo se da je štetno spavati posle ručka. Međutim, sve više se pokazuje da kratka popodnevna dremka može dosta da doprinese vašem zdravlju i raspoloženju.
Da ne bude zabune, nije preporučljivo za ručak se pretovariti hranom toliko da jedva možete da dišete, a zatim odspavati nekoliko sati poput lava koji je upravo pojeo pola antilope. Posle takvog sna se obično probudite mrzovoljni i teško vam je da se razbudite, a onda kasnije ne možete uveče da zaspite u neko normalno vreme, i ujutru budete neispavani. Međutim, kratka dremka je nešto sasvim drugo.
Istraživanja pokazuju da kratka dremka nakon ručka, ukoliko se redovno praktikuje, znatno smanjuje rizik od srčanog udara. Pored toga, može jako lepo da vas osveži i pomogne vam da nakon toga nastavite sa obavezama. I ne samo to: već i to što znate da ćete nakon ručka malo odremati pomaže da ujutru manje osećate stres zbog obaveza – nećete raditi bez ikakvog predaha od ujutru do uveče, posle ručka ćete s uživanjem zatvoriti oči i malo odremati. Deset do dvadeset minuta je sasvim dovoljno da vas osveži, i ne treba se stideti takvog odmora – odmor je neophodan, i mašina će da "crkne" ako radi bez prekida, a kamoli čovek.
Neko bi mogao da primeti da je sve to lepo i krasno ako imate priliku da nakon ručka odremate, ako je vikend i kod kuće ste. Ali, šta je s radnom nedeljom i ljudima koji rade? Svakako da ih niko neće plaćati za to da spavaju na poslu. Za takve prilike, može da posluži i zamena za dremku, neka vrsta poludremanja. Namestite se onoliko udobno koliko to okolnosti dopuštaju, zatvorite oči i dišite duboko. Već pet minuta ovakvog opuštanja će vas veoma prijatno osvežiti i dati vam snagu da nastavite s poslom. Ukoliko to ne možete da uradite u kancelariji, može da posluži i bilo koja tiha prostorija, ili klupa u parku ako je vreme dovoljno lepo za to a dopuštaju vam da izađete u toku pauze.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike