Druženje s kolegama van posla

Čule ste za izreku da ne treba mešati posao i zadovoljstvo. Opet, ako se vaše kolege druže i van posla, može se desiti da dovedete u sumnju mudrost te izreke. Sedite i slušate svoje kolege kako pričaju o zajedničkim trenucima van posla – u takvoj situaciji, teško je da se ne osetite isključeno, kao neko ko nije zaista član ekipe. Moguće je da se upitate da li bi ipak trebalo da se pridružite svojim kolegama i van posla, da li bi i nakon radnog vremena trebalo da se družite s njima.

S ovakvim dilemama suočavaju se mnogi. Dobro pitanje u tom slučaju bilo bi da li zaista želite da postanete član te ekipe. Jeste, njihove priče i razgovori vam lepo zvuče i stoji činjenica da, ako oni dobro funkcionišu privatno, mogu dobro da funkcionišu i na poslu, jer znaju mane i prednosti jedni drugih. S druge strane, šta ako se privatno ne biste slagali s njima – a onda se to neslaganje prenese i u poslovni život? To vam sigurno ne bi odgovaralo.
Dobra je ideja da pažljivo slušate njihove razgovore, pa da zatim razmislite da li zaista želite da se družite s njima. Da li vam se čini da imate dovoljno dodirnih tačaka s njima da biste želeli da se družite. Ako zaključite da ste od starta dobro postupili i da ne biste stvarno voleli da se privatno družite s kolegama, onda nemojte – ne možete biti prijatelj sa svakim. Možete čak i izvući uživanje iz činjenice da ćete se nakon posla videti s nekim drugim ljudima.
S druge strane, ako zaključite da su vaše kolege osobe s kojima biste volele da se družite i privatno, onda samo napred! Setite se neke teme za koju znate da će biti rado prihvaćena i počnite komunikaciju. To će biti osnov za izgradnju vašeg budućeg odnosa. Ne želite da se osećate kao „padobranac“ i samo da im se „uvalite“ sledeći put kad izađu? Inicirajte i organizujte neki izlazak – ne brinite, nećete biti pogrešno shvaćeni, a teško da će grupu odraslih ljudi samo vaš poziv navesti na izlazak koji zapravo ne žele. Posle toga, vrlo je verovatno da će vaše kolege i novi prijatelji osetiti potrebu da i oni vas pozovu u društvo.

1 komentar
  1. Lana Popović

    Pravila za druženje sa osobama sa kojima radite: 1. Ako sa nekim dobro sarađujete – moći ćete i da se družite sa tom osobom. 2. Ako se sa nekim lepo družite – uopšte ne znači da ćete sa tom osobom moći i da dobro sarađujete. I, najvažnije, druženje treba isključivo da bude “po horizontali“ u pogledu hijerarhije. Sa šefovima i rukovodiocima se ne druži, ma koliko oni bili OK.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike