U trendu

Ekstremno retko: Ostala trudna – već bila u drugom stanju

Džesika Alen iz Kalifornije, surogat majka, otkrila je za Njujork post da je tek nakon rađanja blizanaca saznala da je jedno od njih njeno biološko dete.

Ona i njen muž začeli su bebu nakon in vitro oplodnje, uprkos korišćenju kondoma.

Ova pojava, poznata u medicini kao superfetacija, ekstremno je retka. Događa se kada se dodatno jajašce otpusti iz jajnika tokom trudnoće i bude oplođeno.

Kada žena ostane trudna, njeno telo prolazi kroz proces otpuštanja hormona koji će zaustaviti ovulaciju i sprečiti „dvostruku trudnoću“.

Na grliću materice stvara se sluzni čep koji sprečava da sperma dopre do jajašca, a dolazi i do promena u zidu materice kako novi embrion ne bi mogao da se „usadi“.

U slučajevima trudnoće u trudnoći, proces zaustavljanja ovulacije iz nekog razloga izostaje. Obe bebe imaju sopstvenu amnionsku kesu, različite su starosti i njihov razvoj se razlikuje jer su začete u različito vreme.

Uprkos tome, rizici prilikom porošaja su prilično mali. Ali, u većini slučajeva, mlađa beba rađa se prerano ili ranije jer je obično potrebno medicinski indukovati porođaj ili poroditi trudnicu carskim rezom.

Lekari i ginekolozi izuzetno su oprezni prilikom dijagnostikovanja superfetacije. Ona se ne smatra normalnom za ljude, iako ima takvih slučajeva, ali je karakteristična za druge sisare, poput mačaka i zečeva, piše Elite Daily.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.