Elektronski uređaji olakšavaju stres?

Često je uverenje da nam elektronika olakšava život i da smanjuje stres. Međutim, mada elektronski uređaji poput kompjutera ili mobilnog telefona jesu veoma korisni, u nekim stvarima i neophodni, oni takođe donose i dosta stresa. Ne bi bilo loše da ih barem uveče izbegavate, kako biste smanjile stres kojem ste inače u to doba izložene.
Žene koje imaju supruga i porodicu neretko su uveče pod velikim stresom: nakon napornog radnog dana treba spremiti jelo, počistiti ovo i ono, proveriti jesu li deca uradila domaće zadatke i okupala se, poslati ih u krevet, i milion drugih stvari. Elektronski uređaji u to vreme mogu dodatno da pojačaju stres. Televizor koji ste ostavile da radi u pozadini može da vam odvlači pažnju, nekad i dotle da postanete nepažljive i povredite se (ionako ste već umorne, nije potrebno mnogo pa da vam popusti pažnja). Javljanje na telefon, mobilni telefon ili proveravanje elektronske pošte „samo još jednom“ čine vam veče još stresnijim.
Možete ukloniti taj stres iz svog života ili ga umanjiti. Naravno, pomoći će i ako se obaveze rasporede među ukućanima, da ne bude sve na vama, a što se elektronike tiče, možete uvesti izvesna pravila. Bez razgovaranja mobilnim telefonom ili SMS poruka u vreme dok idete po decu ili ih vraćate kući, i u vreme večernjih obaveza. Bez proveravanja elektronske pošte nakon pet sati popodne. Bez igranja na mobilnom telefonu ili kompjuteru kad svi stignu kući – i pri tom mislimo na to da se ne igrate ni vi, naime, mnoge žene kažu da ih opušta da na kompjuteru igraju pasijans ili nešto slično, dok ih zapravo uzrujava i „pojede“ im vreme. I tako redom – vidite šta sve od elektronskih uređaja koji odvlače pažnju možete da izbacite iz vaših života uveče.
Nije loše ni ako možete da navedete sve ukućane da poštuju ta pravila. Tako, jedna dama je ustanovima da je veče, nakon što je uvela ta pravila i time i svom petnaestogodišnjem sinu zabranila da šalje i prima SMS poruke u toku večere, postalo znatno prijatnije – članovi porodice su počeli da razgovaraju u toku večere, da se zbližavaju, umesto da se zabavljaju porukicama i onim što ide na televiziji.
Probajte! Moglo bi se desiti da ustanovite da vam takva promena svima prija.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike