najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Falinka ili uspomena?

Kaže se da je lepota u oku posmatrača. Neretko, lepota (ili nedostatak lepote) nije u oku posmatrača sa strane, već u vašem sopstvenom oku, u načinu na koji vi birate da vidite sebe. A za to vam nisu potrebni nikakvo posebno doterivanje, skupa kozmetička sredstva niti estetska hirurgija.
Recimo, pogledate se u ogledalo, i na svom licu vidite ožiljak. Nije upadljiv, nije baš da će malo dete vrišteći da pobegne kad vas vidi, ali tu je. Vidi se. Ožiljak ste dobile prilikom jedne nezgode, kada ste pale i lice povredile na kamen. Zaraslo je, naravno, ali je ostao ožiljak – i sad gledate u taj ožiljak.
Kad vidite taj ožiljak, šta je to što vidite? Neku svoju falinku, manu, detalj koji vas čini rugobnom? Ili vidite prosto jednu uspomenu, uspomenu na bol, na povredu, na strah – kao i na činjenicu da ste kroz to prošle, savladale ste to, tu ste i dalje. Nije bilo prijatno, daleko od toga, ali je prošlo, i ostao vam je samo taj ožiljak kao uspomena.
Na vama je da izaberete šta ćete videti. Naravno, biraće i drugi, svako u skladu sa samim sobom, ali za vas je glavno šta ćete izabrati vi. Uspomenu na problem i na nekadašnju (u nekim slučajevima, i sadašnju) teškoću ili ružnoću. Vaša odluka će prilično uticati na to kako vas vide drugi, da li kao hrabru ženu koja je savladala izazov, ili kao rugobnu jadnicu, ili kao jadnicu koja umišlja da je ružna.
Ne kažemo, čak i ako ožiljak iz primera ne čini da se osećate ružnom, moguće je da će biti onih kojima ćete ipak izgledati rugobno. Ali, onda je problem u njima, ne u vama. Problem je onda u osobi koja je od cele ličnosti u stanju da se fokusira samo na komadić kože – a to što ta osoba ima problem ne znači da vi izgledate loše.
Falinka ili svedočanstvo? Odluka je na vama.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike