Font otkriva kakvi ste!

Zaboravite na vidovnjake, čarobnjake i gledanje u pasulj. Da biste saznali kakva je osoba od koje ste nedavno dobili e-mail ili odštampano pismo, dovoljno je da obratite pažnju na izbor fonta. Psiholog Arik Sigman (Aric Sigman) je izgradio čitavu teoriju o povezanosti između fontova i osoba koje ih koriste. Na osnovu oblika slova saznaćete da li je vaš poslovni partner ili nova online ljubav zločesta, ili želi da privuče pažnju, da li je prijateljski nastrojena i da li joj možete verovati. U studiji se čak navodi da je tip slova bitniji od reči koje sadrži poruka!

Princ Čarls (Prince Charles) koristi moderni font Helvetica da bi pokazao da je u toku sa savremenim dešavanjima. Guverner engleske banke, Edvard Džordž (Sir Edward George), koristi Courier da bi pokazao emocionalnu distanciranost, jer u poslu kojim se bavi nije dobro pokazivati da li se i koliko brinete za osobe sa kojima kontaktirate.

„Izbor fonta je neka vrsta socijalnog kodiranja“, kaže autor studije. Font otkriva mnoge stvari o osobi koja ga koristi, baš kao što to čine poruka na telefonskoj sekretarici ili melodija na mobilnom telefonu. Kroz sve to se reflektuje karakter vlasnika. Po fontu možete razlikovati osobe koje prosto vrište da im je potrebna pažnja, dok ima onih koji stalno potcenjuju sebe, što se opet vidi po obliku izabranih slova.

Courier fontovi su takođe povezani sa posebnim tipom karaktera, navodi se u izveštaju. Dr Arik kaže: „Koristi ga starije administrativno osoblje, sekretarice koje gaje skrivenu nostalgiju prema prevaziđenoj eri kucaćih mašina i indigo-papira, novinari „stare škole“ koji ga povezuju sa viskijem, cigaretama, ostajanjima do kasno u noć i stonim lampama.“

Serif stilovi kakvi su Times New Roman i Palatino pokazuju kompromis između starog i novog, stvarajući utisak osobe kojoj se može verovati. Upravo zbog toga, ovi fontovi su popularni među advokatima i biznismenima. Sans Serif fontovi kao što su Arial i Modern su bezbedan izbor koji ne unosi mnogo rizika.

Devojke kojima je stalo do praćenja mode, koriste „meke“ i oble fontove kakva je Georgia.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike