U trendu

Gledati svoja posla – ali ne baš uvek

Ima onih koji kao da nisu u stanju da gledaju svoja posla, mešaju se kome stignu u šta god stignu, dosađuju ljudima, smetaju, prepuni su nezatraženih saveta. A opet, ima i onih koji se čvrsto drže toga da gledaju svoja posla – čak i onda kada bi njihova pomoć zaista bila dobrodošla.
Recimo, ako šetate pored Ade Ciganlije i primetite omladinca kako se davi jer je probao da se kupa u pogrešno doba godine, moguće je i da je pod uticajem alkohola napravio takvu glupost, svakako da ne bi trebalo da samo "gledate svoja posla", već da, onoliko koliko je moguće, pomognete. Naravno, ne radi se samo o drastičnim situacijama. Može se desiti, na primer, da vidite nekoga kako se ne snalazi dok pokušava da pronađe svoje mesto u bioskopu, vama je slučajno jasno gde je to mesto – teško da će vam zameriti ako mu ljubazno ukažete na to. Nije "tragedija" ni ako ne pomognete, posao razvodnika je da pomaže u takvim situacijama, ali vaša pomoć svakako neće smetati.
Ili, slučajno se desi da čujete razgovor dveju žena, ne prisluškujete nego su one glasne (ima ljudi koji kao da ne umeju tiho da govore), i čujete da je jedna od njih zabrinuta jer njen nalaz (od ginekologa) kaže: "saprofitna flora", a i druga žena zvuči zabrinuto, ne zna šta je to ali joj gadno zvuči… U takvoj situaciji je već dobro biti diskretan, izviniti se što ste slučno čule deo njihovog razgovora – posle takve učtivosti, ukoliko tu ženu uverite da "saprofitna flora" znači da je to dobar nalaz, da to znači da je s bakteriološke strane sve u redu, teško da će se ljutiti na vas što niste gledale svoja posla, već ste je, onako uplašenu, umirile.
Ukoliko to što ne biste "gledale svoja posla" uključuje spasavanje nečijeg života ili spasavanje nekoga od ozbiljne povrede, ili pružanje informacije koju vi imate a sticajem okolnosti ste svesne da je nekom potrebna, sasvim je u redu mešati se, nekada uz izvinjavanje što ste slučajno čule deo nečijeg razgovora. Za nešto više od toga, ukoliko vam pomoć nije direktno zatražena, najbolje je ne uplitati se – ni vama se ne bi dopalo da vam neko nepotrebno dosađuje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.