Hladni dani bez upale bešike

Dani postaju sve hladniji i zima je sve bliža. Neke žene vole hladne dane više nego vruće, a neke ne. Međutim, skoro sve su u hladnijim danima podložnije infekcijama mokraćnih puteva, odnosno, upali bešike. Znate već: učestalo mokrenje, peckanje, čak i jači bolovi ako je bolest poodmakla. U najmanju ruku je neprijatno. Postoji li način da se zimske upale bešike izbegnu ili makar da se smanji šansa da do upale dođe? Postoji!

Jedan od načina jeste da redovno uzimate vitamin C. Na taj način ćete, zbog stvaranja kisele sredine, smanjiti mogućnost razmnožavanja bakterija u bešici (samo ne preterujte s količinom – inače se može desiti da ne dobijete upalu bešike, ali da se zbog viška kiseline osećate kao da je jeste dobile). Pretpostavljamo da vam ovo neće teško pasti, pošto je u hladnijim danima u svakom slučaju preporučljivo uzimati veće količine vitamina C, da biste ojačale imunitet.
Veoma je važno i da se utopljavate – jeste, baš kao što vam je majka savetovala. Utopljavanjem (doduše, ne preteranim) pospešićete prokrvljenost mokraćnog kanala, pa tako bakterije neće imati baš slobodan put. Još jedna stvar koja pomaže: kad imate vremena, priredite svojim stopalima toplu kupku (voda treba da bude zagrejana na četrdesetak stepeni Celzijusa).
Nemojte koristiti antibakterijske sapune (preslabi su da stvarno ubiju bakterije, samo ih ojačaju), penušave kupke, pudere u intimnoj regiji – sva ta sredstva mogu da nadraže mokraćni kanal i da na taj način podstaknu infekciju.
Kao što vidite, nije tako teško zaštititi se od upale bešike – malo više vitamina C, utopljavanje i izbegavanje korišćenja iritirajućih sredstava trebalo bi da posluže kao sasvim adekvatna prevencija. Hladni dani će ostati onoliko hladni koliko (ne) volite, ali će vas makar jedna neprijatna boljka mimoići.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike