U trendu

Hoće da priča, a ne zna o čemu

Nemalom broju dama se desilo da ih neka poznanica pozove, htela bi da ćaska s njima, i vrlo brzo krene da priča o nekim stvarima od pre trideset godina, ili o onome što je primetila u komšiluku, letnjoj vrućini, zimskoj hladnoći i poledici, tome kako vreme nije normalno, kako je sve skupo… Prilično dosadno, i nije lako s tim izaći na kraj.
Vrlo često je osoba koja zove penzionerka. Muž joj je umro ili su se razveli, i sad je sama. Deca su odrasla, odselila se i nemaju mnogo vremena za nju. Nema hobije. Nema nikakva posebna interesovanja. Mrzi je da ulaže energiju u prijateljstva, dosadno joj je da sluša šta te druge žene pričaju. A ipak joj je potreban kontakt s nekim. I tako, pozove vas, prva stvar o kojoj razgovarate zaista bude nešto konkretno, nekakav dogovor, razmena informacija ili nešto slično, samo, kad se taj deo završi, njoj se ne prekida razgovor. Umesto toga, nastavi s prvim što joj padne na pamet. Kako se ničim zaista ne bavi, ne izlazi i ne viđa se s ljudima, to su nužno ili stvari iz prošlosti ili opšta mesta poput vremena, skupoće, kuda ide ovaj svet… To vam je neizmerno dosadno, a opet, osećate da je njoj potrebno da priča s nekim, samo, joj, zašto to mora da bude s vama?
Zato što to dopuštate. Zato što prihvatate da razgovarate s njom. Da ne bude zabune, ne kažemo da je loše što pričate s usamljenom penzionerkom, samo odgovaramo na pitanje zašto je baš vas odabrala: jer ne odbijate da je slušate. I, šta da učinite u takvoj situaciji?
Teško je reći nešto uopšteno. Nekada može da pomogne ako joj sugerišete neke aktivnosti koje bi je zanimale; neretko, nažalost, od toga nema koristi, jer odbije sve vaše predloge, ništa joj se ne radi (i naravno da se onda smrtno dosađuje). Druga mogućnost jeste da vi sami vrlo malo govorite, moguće je da će skratiti razgovor ako s vaše strane dopire tek poneka reč i ako je jasno da samo čekate da ona završi. A nekad se pokaže i da je prestanak kontakta (uvek ste zauzeti, nemate vremena da pričate s njom) koristan, jer se desi da to pokrene takvu osobu da ipak nađe neke prijatelje ili da pokuša da obnovi stara prijateljstva.
Dešava se i da ništa od navedenog nema povoljno dejstvo. Tada bi mogla da bude dobra ideja obratiti se stručnjaku (psihologu), jer bi moglo da se radi o depresiji ili sličnom problemu – to su bolesti koju nije sramota imati, a uz stručnjaka je moguće dobiti pomoć i osećati se znatno bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.