U trendu

I nakon posla – posao

Kada se povežu žene i problem iz naslova, mnoge dame će pomisliti na to da im je život kao da s posla idu na posao – prvo firma, a onda kućni poslovi i deca, uz malo ili nimalo pomoći supruga, pod pretpostavkom da nisu razvedene. Međutim, to nije jedino na šta bi ovaj naslov mogao da se odnosi.
Naime, mnogi s poslom za svoju firmu ne završe nakon što stignu kući. Mnogi će i uveče proveravati elektronsku poštu i odgovarati na poslovne pozive preko mobilnog ili fiksnog telefona ili na SMS poruke. A takvih poziva i poruka može da bude zaista mnogo, ukoliko su vaši šefovi i saradnici navikli na to da ste im dostupni i na raspolaganju i nakon radnog vremena.
I to se ne završava samo na tome. Elektronska pošta će se proveravati i nedeljom, i nedeljom će se odgovarati na pozive telefonom u vezi s poslom, poneka „sitnica“ će se i od kuće obaviti. A onda dođe vreme godišnjeg odmora – i mnogi i na godišnjem odmoru dva-tri puta dnevno proveravaju elektronsku poštu i javljaju se na pozive iz kancelarije. I onda taj godišnji odmor, koji i inače može da bude stresan jer se od njega previše očekuje (krečenje i sređivanje stana, viđenje sa svima s kojima se inače ne viđate, obavljanje svega što tokom radne godine ne postižete, lud provod na putovanju, popravljanje narušenih odnosa s voljenom osobom i/ili decom…), postaje dodatni izvor stresa, a ne vreme tokom kojega ćete se opustiti i „napuniti baterije“.
Zašto se ljudi ponašaju tako? I zašto ih je sve više koji se tako ponašaju? Iz straha, naročito u vreme krize. Iz straha da će posao izgubiti ukoliko na neko vreme budu nedostupni. I onda daju sve od sebe da ostanu na raspolaganju, makar i po cenu uništavanja sopstvenog zdravlja i slabljenja privatnog života.
Ako ste ikako u stanju, nemojte se i vi tako ponašati. Posao i imati posao nisu nebitne stvari, ali ne vrede ni toliko da biste zbog njih upropastile zdravlje i/ili se otuđile od vama dragih osoba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.