Idealan okvir naočara

Nekada su dioptrijske naočare predstavljale isključivo pomagalo za korekciju vida, a o estetici se nije razmišljalo. Izbog okvira bio je veoma ograničen, a sami okviri bili su nezgrapni, teški i loše obrađeni. Srećom, ta vremena su za nama, pa je moguće odabrati lep i funkcionalan okvir.
Lepe naočare ne moraju nužno biti i skupe, ali bi trebalo insistirati na kvalitetu, jer se ipak radi o medicinskom pomagalu. Dakle, ne treba ih kupovati na ulici, već u specijalizovanim radnjama koje se time bave. Stakla će vam, naravno, biti napravljena prema receptu koji ste dobili od lekara, a izbor okvira prepušten je vama (ako su stakla deblja, najbolje su naočare od plastike). Prilikom izbora okvira neophodno je da vam bude udoban, da nigde ne žulja i da ne spada, a oblik bi trebalo odabrati prema obliku lica.
Ukoliko vam je lice usko, skoro svi okviri će vam odgovarati, a najviše oni četvrtasti ili mačkasti. Treba obratiti pažnju na to da okvir ne bude širi od lica.
Ako vam je lice ovalno, po obliku će vam odgovarati četvrtasti okviri. Okulari ne smeju da dodiruju obraze, a drške naočara ne smeju da se usecaju u slepoočnice.
Osobama s četvrtastim licem (što će reći, naglašenom vilicom), najbolje odgovaraju mačkasti okviri ili oni s naglašenom gornjom ivicom – takvi okviri će ublažiti crte lica.
Nije svejedno ni koja će biti boja okvira, jer bi trebalo da odgovara vašem tenu, stilu oblačenja i šminke. Ako su vam ten, oči i kosa veoma svetli, bezbojne ili potpuno crne naočari loše će vam stajati, a odgovaraće vam crvene, zelene, plavičaste ili ljubičaste. Ukoliko volite da se upadljivo šminkate, ne bi trebalo da se opredelite za bezbojne ili svetle naočare.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike