U trendu

Ikona zlatnog doba Holivuda zbog koje je Bogart ostavio sve

Rođena je 16. septembra 1924. u Bronksu u Njujorku kao Beti Džoan Persk. Bila je jedino dete sekretarice Natali Bekol i prodavca Vilijama Perska. Njena majka kasnije je promenila prezime u Bekol, a nakon što su joj se roditelji rastali kada je imala pet godina, buduća holivudska diva više nije videla svog oca.

Pod imenom Beti Bekol glumački debi imala je sa 17 godina 1942. na Brodveju. Povremeno je radila i kao model, a to joj je i pokrenulo filmsku karijeru jer je u jednom časopisu videla suprugu Hauarda Hauksa, Nensi, koja je tada nagovorila supruga da joj da šansu u svom novom filmu ‘Imati i nemati’. Hauks je tada sa njom potpisao 7-godišnji ugovor i počeo da joj gradi karijeru u Holivudu, a ona je promenila ime u Loren.

Na setu je upoznala Hemfrija Bogarta koji joj je postao mentor. Njihov odnos brzo je prerastao u ljubav. Bogart je ostavio suprugu i oženio Loren. Njihova ljubavna priča jedna je on najvećih u 20. veku.

Loren je imala ogromnu tremu kada je morala da stane pred kamere. Nije mogla da prestane da se trese. Kako bi smanjila drhtanje za vreme snimanja, Bekol je čvrsto pritisnula glavu i gledala na gore okrenuta prema kameri. Ta poza postala je poznata pod nazivom ‘The Look’, pogled koji je Loren kasnije bio zaštitni znak.

Iako je razlika u godinama između Loren i Bogarta bila velika, ostali su zajedno sve do njegove smrti 1957. godine. Imali su skladan odnos, a on je ostao ljubav njenog života. Imali su dvoje dece – Stivena i Lesli.

Nakon Bogartove smrti Loren se udala još jednom. Ovog puta za Džejsona Robardsa Juniora. Sa njim je u braku bila od 1961. do 1969., a ostavila ga je zbog njegove zavisnosti od alkohola. Dobili su jedno dete, sina Sema Robardsa.

Nakon ‘Imati i nemati’, Loren je sa Hemfrijem snimila još tri filma ‘Duboki san’, 1946., ‘Tamni prolaz’ 1947. i ‘Ostrvo Largo’ 1948.

Bekol je odbijala uloge koje joj se nisu činile zanimljivim pa je ubrzo stekla reputaciju zahtevne glumice. Jedna od najvećih uloga bila joj je ona fatalne žene u filmu ‘Young Man with a Horn’ iz 1950. koji se smatra prvim visokobudžetnim džez filmom. U komediji ‘How to Marry a Millionaire’ glumila je uz Merlin Monro i Beti Grejbl. Bekol se pojavila i u filmu ‘Zapisano u vetru’, koji je postao klasik. Idućih godina posvetila se više pozorišnoj nego filmskoj karijeri pa je nastupala na Brodveju. Za predstave ‘Applause’ iz 1970. i ‘Woman of the Year’ iz 1981. dobila je prestižnu nagradu Toni.

Glumila je i u uspešnim filmovima poput ‘Sex and the Single Girl’, ‘Harper’ i ‘Ubistvo u Orijent Ekspresu’. Za svoj rad u pozorištu u Čikagu dobila je nagradu Sara Sidons 1972. i 1984. godine.

Za svoj rad dobila je priznanje Kenedi Centra, a Američki filmski institut proglasio je jednom od 25 najuticajnijih glumica u istoriji. Glumila je i uz Nikol Kidman 2003. i 2004. u filmovima ‘Dogville’ i ‘Birth’, a 2006. bila je prva dobitnica Medalje Ketrin Hepbern koje dodeljuju ženama, koje svojim životom, radom i inteligencijom predstavljaju lik ove četvorostruke oskarovke.

Loren je pozajmila svoj glas i za animirani film ‘Ernest & Celestine’, a bila je i gošća u jednoj epizodi dvanaeste sezone ‘Family Guy’.

Preminula je 12. avgusta 2014. godine od posledica moždanog udara. Imala je 89. godina, prenosi 24sata.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike