najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Isključite televizor

Navika je mnogih da se odmaraju uz televiziju, nekada je gledaju da bi se odmorili, nekada da skrenu misli s problema, nekada je puste samo onako, da se nešto čuje i da bace pogled u pauzi između različitih poslova… Međutim, moglo bi biti zdravije da češće isključite televizor.
O čemu se radi? U redu, svi smo već čuli o tome da televizija zaglupljuje, mnogi gunđaju o izrazito lošem programu i o tome da nema šta da se gleda, mada su svejedno kao prikovani za male ekrane, ali šta je toliki problem? Neka istraživanja pokazuju da oni koji su nesrećni, koji su nezadovoljni svojim životom, gledaju televiziju 20 odsto više od onih koji su svojim životom zadovoljni.
Mnogima je televizija sredstvo za skretanje misli ili nešto uz šta će, dok se odmaraju, da "vegetiraju". Daljinski upravljač im je sredstvo da se udalje od svojih problema. Ukoliko se to radi u nekoj umerenoj količini, to je sasvim u redu, ne pravi nikakav dodatan problem. Međutim, neretko se dešava da gledanje televizije postane bekstvo od problema u toj meri da se na rešavanju problema i ne radi. "Izgubite se" u dešavanjima na malom ekranu i ne samo da nakratko predahnete od pokušavanja da izađete na kraj s tekućim problemima već te probleme pokušavate da "gurnete pod tepih", da ih zatrpate različitim stvarima koje do vas dopiru s televizije. A dopire sve i svašta, tu su strahote iz vašeg grada i iz ostatka sveta, tu su raznorazne serije u koje se uživite, emisije u kojima raspravljaju o svemu i svačemu pa se u rasprave uživite, kvizovi koji vas navedu da se osetite pametno jer ste se setili nečega o čemu inače uopšte ne razmišljate ili jer ste čuli neki vama nov podatak koji ćete u roku od pola sata da zaboravite… Zaista, svašta tu ima što može nekako da vam skrene pažnju, naročito ako baš želite da ona ostane skrenuta, ako bežite od rešavanja problema i pokušavate da se udaljite od sopstvenog života.
Opet, nikakav problem nije ako se televizija povremeno gleda; problem nastaje ako, umesto da živite svoj život, samo gledate televiziju i u nju se uživljavate. Što je najgore, to je začarani krug, jer nakon što previše gledate televiziju, ne osećate se nimalo srećnije, naprotiv, a pošto se osećate nesrećno, bežite od toga gledajući televiziju.
Šta učiniti? Isključiti televizor i poraditi na problemima, umesto da bežite od njih. Naravno, nećete sve vreme samo o problemima razmišljati, nešto ćete još raditi u slobodno vreme – mi vam predlažemo čitanje knjiga ili druženje s dragim osobama, aktivnosti za koje istraživanja pokazuju da ih redovno upražnjavaju osobe koje se izjašnjavaju kao srećne i zadovoljne svojim životom.

2 komentara
  1. Nataša Gajić

    Ne gledam TV, a odnedavno ga čak i nemam u kući. Ali zato imam komp i čitam knjige, odlomke, pa mi dođu kao dio mog života, poturanje koječega ispod tepiha i ko je tu srećan i zadovoljan. Pobogu, imam pedeset godina i neko će drugi da rješava za promjenu moje probleme, sretan i zadovoljan. Nisam stigla, ili kako reče naša pjesnikinja: nemam više vremena, i ode brigo moja na drugoga. Samo da to ne bude sve po mome sinu, oni su nam zakletva. Ha, neće ih ni biti poslije nas, biće i doći će neki drugi i problemi i ljudi što nam stalno zvrčite. Hm, mlad i vječan…

  2. Rada P

    Ovaj tekst je toliko dobar da ga treba štampati i u listovima i časopisima i omogućiti njegov pristup što većem broju ljudi, jer TV najviše gledaju, ili drže uključen pa pogledaju uzgred, baš oni koji malo koriste, ili ne koriste uopšte, internet.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike