Iz straha sabotirate sebe (1)

Oduvek su se dešavale zastrašujuće situacije, s kojima onda izlazimo na kraj kako znamo i umemo. Tako je i danas, a jedan od prilično nezgodnih mehanizama odbrane jeste kad iz straha počnete da sabotirate sebe. Sa time nije nimalo lako izboriti se.
Na primer, bojite se da ćete izgubiti posao (sasvim realan strah) i sve više pravite greške na poslu. Ne namerno, ne želite vi to da radite, ali nekako sve češće kasnite, sve više zaboravljate bitne stvari, šaljete mejlove pogrešnim osobama, greškom obrišete važan izveštaj… Dešava vam se gomila "gluposti", kao da prizivate otkaz.
Ili se bojite da bi vam se veza ili brak mogli okončati, i prema partneru se ponašate sve lošije, istresate se na njemu (niste u stanju da se suzdržite), izblamirate ga pred prijateljima, kolegama ili roditeljima, prilikom pranja mu upropastite skupe delove garderobe, greškom bacite neke njegove bitne papire… Nemate nikakav svestan plan da maltretirate partnera, sve to vam se dešava nesvesno. I opet, kao da prizivate raskid ili razvod.
Na neki način, to je ono što radite. Bojite se otkaza, razvoda, čega god, i postupcima pokušavate da dovedete upravo do toga. Zašto? Zato što će, jednom kada do katastrofe dođe, bar biti gotova "joj, taj užas bi mogao da se desi!" agonija. Desilo se – i sada s tim treba izaći na kraj. Ali bar više nema agonije iščekivanja.
S ovim je prilično teško izboriti se, jer niko to ne radi svesno, a ako niste svesni šta radite, kako to da promenite? Prvi korak je da postanete svesni šta je to što činite. Kako? Razmislite – da li vam se već neko vreme konstantno dešavaju pehovi slični opisanim u nekoj životnoj oblasti koja vam je važna? Ako je odgovor potvrdan, onda je sasvim moguće da i vi sebi nesvesno pokušavate da "prekratite muke".
Sutra pročitajte šta dalje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike