Iznenadna poseta gostiju

Tradicija je u našim krajevima da se gosti lepo dočekuju i da se uvek rado primaju. Međutim, postoji i nezgodan deo te tradicije, a to je da se može desiti da vam se gosti najave pola sata pre dolaska – a vama je kuća u haosu. Srećom, i za pola sata se može štošta uraditi.
Za doček gostiju nije neophodno da kuća bude blistava kao apoteka, tako da bi trebalo da je moguće i prilično neuredan stan koliko-toliko pospremiti za pola sata (ako niste od onih koji će opušteno i nonšalantno reći gostima nešto kao: „Izvinite, ovde je priličan haos“, i ne uzbuđivati se zbog toga da li će vas smatrati aljkavom). Ono na šta bi prilikom sređivanja prvo trebalo obratiti pažnju jeste vi sami – gosti će prvo videti vas. Proverite kako ste obučeni, proverite frizuru (uvek je možete za minut učiniti urednom šnalama), ako želite, stavite malčice šminke i obavezno operite zube.
Ukoliko vam je stan veliki pa nemate blagog pojma kako da ga sredite u tako kratkom roku, bez brige! Ne planirate da budete turistički vodič kroz sopstveni stan. Samo zatvorite vrata svih prostorija koje nećete upotrebljavati dok vam gosti budu tu.
U jednu veću kesu ubacite nepotrebne predmete koji vam prave haos u prostoriji u kojoj ćete boraviti s gostima, slično uradite i s hodnikom i trpezarijom. Kesu je najbolje skloniti u orman spavaće sobe – zaista nije verovatno da će iko od gostiju tu da priviri. Ukoliko imate sredstvo za čišćenje poliranih površina, pošpricajte sve otiske prstiju i nečistoće s ogledala, staklenih i drvenih površina stola i s rukohvata nameštaja; ako ga nemate, poslužiće i obična krpa.
Sledeći korak je da sklonite ono što bi najviše upalo u oči (izuzev početnog haosa koji ste već počistile). Dakle, ispraznite pepeljare, proluftirajte stan i protresite jastuke. Ako možete, na brzinu usisajte dnevni boravak.
A zatim – kupatilo. Većina ljudi se zgrozi kad vidi prljavo kupatilo, pa bi bilo dobro prebrisati pod, pokupiti dlake i proprati lavabo i kadu. Upotrebljeni peškiri bi trebalo da idu u korpu za veš ili u veš-mašinu, češljeve i kutijice bi trebalo skloniti na svoje mesto, a zatim staviti čiste peškire i proveriti ima li dovoljno sapuna i toalet-papira.
Pred kraj – kuhinja. Prljave sudove sklonite – ako imate mašinu za sudove, u nju, ako je nemate, privremeno ih možete smestiti u rernu, pošto teško da ćete imati vremena da ih operete. Sklonite nepotrebne stvari s radnih površina, u frižider ili u špajz.
Ako želite, nakon luftiranja prostorije možete poprskati osveživačem (bor ili lavanda su uobičajeni). Onda zatvorite oči na nekoliko trenutaka, opustite se, i vedri i nasmejani dočekajte goste.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike