najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izolujte se od gužve

Na poslu je gužva – totalni haos, što nije ništa novo. Problem je što imate puno posla da obavite, a oko vas je gužva i buka i teško vam je da se usredsredite na ono što treba da uradite. Ako posao ne bude obavljen na vreme, vi ćete, naravno, biti krive; to što je oko vas buka i haos neće moći da vam posluži kao opravdanje. Šta je, tu je – stišćete zube i bacate se na posao.
Ukoliko ste u malopređašnjem opisu prepoznale svoju svakodnevicu na poslu, ili povremene situacije na poslu (totalni haos, a vi pod hitno morate da završite neke zadatke), možda će vam pomoći neki trikovi kako da se izolujete od svoje okoline. Buku i haos ne možete smanjiti, ali neki načini da se bar delimično izolujete i obezbedite sebi nešto prijatnije uslove za rad ipak postoje.
Ukoliko nemate svoju kancelariju čija vrata možete da zatvorite i na taj način se izdvojite od onog što vam skreće pažnju s posla, pokušajte da makar okrenete leđa haosu. Okrenite kompjuter tako da zapravo gledate u zid – tako nećete videti sve koji trčkaraju kroz kancelariju. Na zid možete okačiti sliku neke vama drage osobe, ili bilo kakvu sliku koja u vama budi pozitivne emocije i smiruje vas. Na taj način manje će vam smetati okolna gužva, plus će vam misli biti pozitivnije, što dobro utiče na produktivnost i kreativnost u poslu.
Unapred očekujete haotičan dan u kancelariji? Počnite sa stvarnim radom što je moguće pre, to jest, čim stignete na posao. Najbolje je prvo završiti krupnije obaveze i važnije zadatke, a kasnije, kako stvari postaju sve haotičnije oko vas, preći na lakše zadatke.
Ukoliko su se stvari baš zahuktale, a vama je neophodno bar malo mira kako biste uspele da obavite ono što morate, preusmerite pozive i isključite signal da vam je stigao mejl. Naravno, i dalje će biti neophodno da redovno proveravate poštu, ali odgovarajte po prioritetima i to onda kad možete da odgovorite.
Može vam pomoći i muzika – opuštajuća i nezahtevna. Ako je moguće, slušajte je preko slušalica, kako ne biste smetale okolini. Pored toga što će vas opustiti, muzika vas isto tako može izolovati od buke i žamora i time vam omogućiti da se bolje usredsredite na obaveze.

1 komentar
  1. Aleksandra Mijatović

    U današnje vreme sve je poremećeno u ovoj našoj jadnoj zemlji, pa i uslovi rada, između ostalog i radni prostor. Posledica toga je da osobe koje obavljaju veoma stručne poslove rade u neadekvatnim uslovima – buka, veći broj ljudi u istoj prostoriji. Ali zato njihovi rukovodioci sa diplomama nekih tamo mega fakulteta i univerziteta imaju na raspolaganju kvadrate i kvadrate poslovnog prostora u kojima sede sami, ne rade ništa, osim što hrane svoj ego i sujetu, ne verujući ni sami kakva ih je sreća snašla i dokle su dogurali.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike